BiH
1

Inzko u Dublinu: Vrijeme je da redefiniramo svoj pristup u BiH

FENA
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/AFP)
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/AFP)
Bosni i Hercegovini je potrebna "prilagođena i ciljana strategija" međunarodne zajednice kako bi se prevazišli izazovi protekli iz novije historije ove zemlje i osigurala njena uspješna kandidatura za članstvo u EU, rekao je danas visoki predstavnik Valentin Inzko na konferenciji parlamentaraca iz zemalja članica Evropske unije u Dublinu.

"Bosna i Hercegovina je zemlja čiji građani žele da se pridruže Evropskoj uniji, ali su njeni lideri mnogo ambivalentniji u tom pogledu. Mišljenja građana i mišljenja lidera se mimoilaze. I to je ono što je čini posebnim slučajem. Politika uspješnog proširenja mora uzeti u obzir ovo razmimoilaženje", istakao je Inzko.

Pozdravljajući iskrenu procjenu situacije u BiH koju je dao evropski komesar za pitanja proširenja, Stefan Füle i ministrica evropskih poslova Irske, Lucinda Creighton na sjednici Evropskog parlamenta o BiH, održanoj 22. maja, visoki predstavnik je rekao da je potrebno "redefinirati" pristup međunarodne zajednice u BiH kako bi se postigao napredak.

"Ključni napredak u rješavanju spora između Srbije i Kosova, uz posredovanje EU, s pravom se pripisuje odlučnom političkom angažmanu visoke predstavnice, Ashton. U BiH moguće je postići uspjeh jedino putem kreativnog i jačeg političkog angažmana, uz jasne uslove i prednosti koje su izričito utemeljene na evropskim vrijednostima - vrijednostima koje građani BiH u potpunosti razumiju, dok to njihovi lideri još uvijek nisu shvatili", istakao je Inzko podsjećajući da su hiljade građana izašle na ulice u BiH tokom proteklih sedmica da izraze svoju frustraciju zbog nepostojanja kompetentnih, poštenih i efikasnih vlasti.

On je istakao i da mu je nakon četiri godine mandata sasvim jasno da se BiH ne može integrirati u Evropsku uniju ukoliko istaknuti političari pokušavaju odvesti zemlju na put dezintegracije.

"Prilikom ponovnog razmatranja naše strategije, trebali bismo razmisliti o snažnijem poticanju promjena, zadržavajući pri tome centralnu ulogu institucija Evropske unije u BiH. Region ide naprijed i danas imamo najbolju regionalnu situaciju u proteklih dvadeset godina, to je jedinstvena šansa za regionalnu saradnju, ali i za pomirenje u regionu", zaključio je Inzko.

Visoki predstavnik se obratio učesnicima Konferencije parlamentarnih komisija za pitanja Evropske unije, koja je u Dublinu okupila parlamentarce iz svih 27 zemalja članica Evropske unije od 23. do 25. juna 2013. godine, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika.