Sali Berisha
0

"Investitori iz BiH su dobrodošli u Albaniju"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U protekle dvije godine odnosi između Bosne i Hercegovine i Albanije bili su intenzivniji nego ikada - ocijenio je danas u Sarajevu premijer Albanije Sali Berisha u susretu s predsjedavajućim Predstavničkog doma Berizom Belkićem, zamjenikom predsjedavajućeg Nikom Lozančićem i predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ilijom Filipovićem.

U susretu s albanskim premijerom izraženo je zadovoljstvo dinamikom saradnje dvije zemlje. Istaknut je značaj parlamentarne demokracije, koja je, prema riječima Nike Lozančića, rezultirala potpisivanjem važnih sporazuma između BiH i Albanije.

Rečeno je i to da će sporazumi koje su danas potpisali nadležni ministri vlada BiH i Albanije doprinijeti lakšem kretanju ljudi i roba te unaprijediti zajedničku borbu protiv organiziranog kriminala, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Berisha je kazao da su u demokratskim zemljama parlamenti ključne institucije zbog čega su i parlamentarni odnosi ključni za dobre međudržavne odnose. Prema njegovim riječima, ima još mnogo prostora za saradnju, a bh. investitori su dobrodošli u Albaniju.

Članovi kolegija obaju domova Parlamentarne skupštine BiH su čestitali premijeru Berishi zbog najavljenog prijema Republike Albanije u punopravno članstvo NATO-a i dodali da su evropske i evroatlantske integracije strateški cilj BiH.