Kako zaobići blokadu
3

Internet provajderi moraju blokirati stranice za online klađenje

Klix.ba
Internet provajderi u našoj zemlji moraju postupiti prema naredbi Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) i blokirati pristup stranim internet stranicama za online klađenje.

Podsjećamo da je RAK, postupajući prema zahtjevu Ministarstva finansija FBiH i Poreske uprave FBiH, naredio provajderima da učine sve kako bi svojim korisnicima onemogućili pristup stranicama za online klađenje. Rok za provođenje ove naredbe je 30 dana, a propisana kazna za nepoštivanje je od 1.000 do 50.000 KM.

Klađenje na web-stranicama u inozemstvu je još uvijek moguće preko određenih provajdera koji nisu dobili službenu informaciju iz RAK-a. Ipak, čim takav dopis stigne na njihove adrese oni će uvesti blokadu na 13 sajtova.

Među provajderima do kojih nije stigla odluka RAK-a je i HT Eronet.

"Do nas nije stigla službena informacija iz RAK-a. No, nema tu pitanja hoće li neko odluke RAK-a poštovati ili ne. Ako RAK donese odluku, ona se mora poštovati", rekao je za naš portal Vanja Gavran, glasnogovornik ove kompanije.

Ista situacija je i sa kompanijom BH Telecom, koja još uvijek nije dobila naredbu RAK-a.

"Ukoliko dobijemo sličnu naredbu, BH Telecom je dužan ispoštovati istu i zabraniti pristup traženim stranicama", rekla je Hidajeta Čomor iz Odjela za odnose s javnošću BH Telecoma.

Neki provajderi, među kojima je i HS, čije usluge koristi dio stanovnika Sarajeva, već je uveo zabranu pristupa "spornim" stranicama.

Komentarišući ovu odluku RAK-a, Darko Brkan iz UG Zašto ne i doc. dr. Lejla Turčilo sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu složili su se da pristup internetu mora biti slobodan i da države ne bi trebale imati vezu s internetom.

Ministarstvo finansija FBiH donijelo je ovu odluku kako bi do donošenja novog zakona u junu spriječilo online klađenje, jer nisu uspjeli pronaći način za njegovo oporezivanje.

Ipak, internet je slobodan i ovakva odluka pokazala se besmislenom s obzirom na to da je zabranu moguće zaobići u nekoliko jednostavnih koraka. Postoje tri vrste proxy alata za probijanje blokade pristupa određenim stranicama. To su proxy desktop softwarei poput Tora, Virtual Private Networka (VPN) i online proxy web-stranice.

Donosimo vam listu deset stranica pomoću kojih možete jednostavno zaobići blokadu unošenjem URL-a:

  1. Aniscartujo
  1. Free Web Proxy
  2. Hidemyass.com
  3. Daveproxy.co.uk
  4. Dumbdream.com
  5. Kproxy.com
  6. Polysolve.com
  7. Megaproxy.com/freesurf
  8. Anonproxy.eu
  9. Surfagain

O suludim pokušajima zabrane pristupa internetu najbolje svjedoči primjer iz Kine u kojoj uprkos činjenici da im je onemogućen direktni pristup Facebooku i Twitteru, prema rezultatima istraživanja tvrtke GlobalWebIndex trenutno u Kini ima oko 63 miliona korisnika Facebooka i 35 miliona korisnika Twittera.