Zirojević dobio pismo
0

Institucije BiH pohvaljene za nastojanje da BiH ne bude izvor širenja naoružanja

FENA
Mladen Zirojević (Foto: SRNA)
Mladen Zirojević (Foto: SRNA)
Ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladenu Zirojeviću upućeno je pismo potpisano od dva predstavnika međunarodnih institucija u BiH i ambasadora SAD-a u BiH, a koje se odnosi na legislativu, kojom se reguliše izvoz naoružanja i vojne opreme, saopćeno je iz tog ministarstva.

Pismo je proslijeđeno i Predsjedništvu BiH, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, te ministru vanjskih poslova, ministru sigurnosti i ministru odbrane BiH.

U pismu su tim UN-a u BiH, Misija OSCE-a u BiH i Ambasada SAD-a, predstavljajući Program kontrole izvoza i popratne sigurnosti granica (EXBS) pohvalili institucije BiH za nastojanje u implementaciji najviših standarda u režimu kontrole izvoza BiH, da bi se osiguralo da BiH ne bude izvor širenja naoružanja.

Istakli su uvjerenje da će neprekidna pažnja u ovom pitanju ojačati reputaciju BiH kao požrtvovanog i pouzdanog partnera.

U nastavku pisma naglašavaju svoju dugoročnu podršku za pomoć BiH u suočavanju s rizikom širenja naoružanja te govore o načinu podrške institucijama u smislu provođenja Odluke Predsjedništva BiH, te dostavljaju svoje analize i viđenja, kao i konkretne prijedloge radi poboljšanja procedure kontrole uvoza i izvoza naoružanja i vojne opreme.

U saopćenju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa se navodi da ono što je posebno bitno jeste, da ove tri vrlo značajne institucije, nude dalju pomoć Bosni i Hercegovini i njenim institucijama u implementaciji sistema kontrole izvoza u skladu s međunarodnim standardima i to u obimu koliko god to institucije BiH budu smatrale potrebnim.

Data je analiza postojećih odredaba podzakonskih akata, te je data puna podrška prijedlozima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kojima se podržava i dalje jača mađusobna saradnja institucija, koje učestvuju u procesu izdavanja dozvola, a posebno sistem kontrole krajnjeg korisnika i krajnje namjene robe, kao i poboljšanje inspekcijskog režima.

U dostavljenoj analizi naglašena je potreba revidiranja odredbi koje se odnose na izdavanje dozvola i brokering naoružanja i vojne opreme u Zakonu o kontroli vanjskotrgovinskog prometa robe i usluga od strateške važnosti za sigurnost BiH, u skladu s razvojnim međunarodnim standardima.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je, u skladu s Odlukom Predsjedništva BiH, te zaključkom Vijeća ministara BiH, formiralo Radnu grupu i u definiranom roku okončalo svoj rad o pitanju izmjena podzakonskih akata, kojima se reguliše pitanje izdavanja dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme iz BiH, saopćeno je iz kabineta ministra Mladena Zirojevića.