BiH
0

Inspektori u HB kantonu otkrili 142 neprijavljena radnika

FENA
U akciji kontrole "rada na crno" inspektori su na području Hercegbosanskog kantona do sada pregledali 225 poslovnih subjekata u kojima su otkrili 142 neprijavljena radnika.

Po riječima glavnom federalnog inspektora rada Uprave za inspekcijske poslove Kemala Đulimana, dobar rezultat provedene akcije potvrđuje i 85 novo prijavljenih radnika, iako su prije početka akcije poslodavci u tom kantonu prijavili oko 600 radnika kako bi izbjegli rigorozne mjere.

"Inspektori su tokom akcije u Livnu, Tomislavgradu i Kupresu evidentirali 1 459 prijavljenih radnika, a na udaru kontrole inspektora najčešće su bile građevinske kompanije, trgovine i ugostiteljsko-turistički objekti", kazao je glavni federalni inspektor rada.

On je također istaknuo da su za manje prekršaje poslodavcima izdani prekršajni nalozi, a primijenjene su i nepopularne mjere privremenih zabrana rada, pa su tako u Livnu zatvorena tri objekta.

Odgovornost za takvu situaciju, kada je u pitanju veliki broj neprijavljenih radnika, uglavnom snose poslodavci, ali i radnici koji bi zajednički trebali rješavati radno-pravni status u skladu sa zakonom, kazao je Đuliman.

Prema neslužbenim informacijama, akcija kontrole "rada na crno" mogla bi se nastaviti i nakon 31. jula.