Nadziru primjenu fiskalizacije
0

Inspektori porezne uprave FBiH izrekli kazne u vrijednosti 1.522.310 KM

FENA
Porezna uprava Federacije BiH u skladu sa Operativnim planom za pojačani inspekcijski nadzor primjene Zakona o fiskalnim sistemima 25. januara počela je s kontrolama obveznika fiskalizacije na području Federacije BiH.

U periodu od 25. januara do 14. februara izvršeno je 1.414 inspekcijskih nadzora i to: 399 van radnog vremena, 195 u dane vikenda te 204 u noćnim i popodnevnim satima.

Izdato je 938 prekršajnih naloga i to: 220 po osnovu Zakona o doprinosima, 326 po osnovu Zakona o Poreznoj upravi i 392 po osnovu Zakona o fiskalnim sistemima.

Visina izrečenih kazni iznosi ukupno 1.522.310 KM, saopćila je danas Porezna uprava Federacije BiH.

Postignuti rezultati ukazuju na opravdanost pokretanja ove akcije što potvrđuje i podatak Sektora za informacionu tehnologiju da je za prvih 15 dana februara prijavljeni promet koji je evidentiran na serveru Porezne uprave kod svih obveznika, kako onih registriranih u sistemu PDV , tako i onih koji to nisu, u poređenju sa evidentiranim prometom u januaru 2013. godine veći za 50 posto.

Međutim, iz Uprave su skrenuli pažnju na činjenicu da su u pojedinim kantonalnim poreznim uredima, Sarajevo, Bihać, Mostar i Zenica federalni inspektori onemogućeni u obavljanju službene dužnosti, putem verbalnih napada, prijetnji, onemogućavanjem pristupa objektu i fiskalnim uređajima.

Također, zabilježene su i anonimne prijetnje inspektorima putem telofona poslije okončanja nadzora, a u Mostaru i Sarajevu po zahtjevu inspektora dobijena je asistencija pripadnika Kantonalnih MUP-ov Sarajevo i Mostar.

Najdrastičniji primjer desio se inspektorima Kantonalnog poreznog ureda Zenica koji su verbalnim prijetnjama i fizičkim sprečavanjem onemogućeni da urade kontrolu pravnog lica "Mepromex" d.o.o Tešanj, kod kojeg su, između ostalih nepravilnosti, evidentirani i neprijavljeni radnici.

Asistirala je i policija Policijske uprave IV, Policijska stanica Usora, kada je sačinjen Zapisnik u cilju pokretanja prekršajnog postupka, a izjave su uzete i od inspektora Porezne uprave Federacije BiH.

Iz Uprave su napomenuli da će bez obzira na sve prijetnje i opstrukcije nastaviti sa ovim aktivnostima, o svemu je upoznata i Vlada Federacije BiH i Federalno ministarstvo finansija.