BiH
20

Inicijativa za monitoring EU integracija BiH: Ozbiljno narušen ugled policije

FENA
Nezakonit upad policije Kantona Sarajevo (KS) i Republike Srpske (RS) u prostorije portala Klix.ba, medija koji je objavio kompromitujući snimak premijerke RS-a Željke Cvijanović, predstavlja nastavak zastrašivanja novinara portala Klix.ba.

Upad u redakciju nesumnjivo je orkestriran od strane vladajućih struktura koje koriste policijske agencije za zastrašivanje medija.

Iako bi njihov posao u ovom slučaju trebao biti istraživanje političke korupcije i "kupovine poslanika" u Narodnoj skupštini RS-a, do sada je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS-a provodilo jedino aktivnosti kojima bi se Klix.ba prisilio da otkrije izvor spornog snimka.

Ovim pretresom dodatno je ozbiljno narušen ugled policije te je konačno potvrđeno da policija u BiH nije nezavisna struktura na usluzi građanima, nego struktura isključivo na usluzi vlastodršcima.

Iz Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH ističu da je pretres učinjen u suprotnosti s državnim i entitetskim zakonima te da policija nema zakonsko pravo da vrši ovakav pritisak na medije.

Ne samo da zakon propisuje da niko nema pravo prisiljavati novinare da otkrivaju svoje izvore, već im Član 13. Kodeksa za štampu i online medije Vijeća za štampu BiH izričito nalaže da moraju štititi tajnost svojih izvora - "Kad god je to moguće, novinari se trebaju oslanjati na otvorene, identifikovane izvore informacija."

Ovakvi izvori treba da budu pretpostavljeni anonimnim izvorima, čije poštenje i tačnost javnost ne može da ocijeni. Novinari imaju obavezu da štite identitet onih koji daju informacije u povjerenju, bez obzira na to da li su ili ne, te ličnosti izričito zahtijevale povjerljivost.

Također ne postoje nikakvi propisi koji predviđaju izuzetke za kršenje povjerljivosti novinarskih izvora u okviru krivičnog postupka, niti iz bilo kojih drugih razloga. Ne postoje ni odredbe kojima se predviđa mogućnost pretresa prostorija medija ili novinara.

Budući da živimo u zemlji čiji se političari bar deklarativno zalažu za poštivanje evropskih standarda zaštite ljudskih prava, pa tako i medijskih sloboda, zahtijevamo od nadležnih institucija da prekinu sa zastrašivanjem osoba koje samo rade svoj posao te da se umjesto toga posvete istraživanju korupcije u Narodnoj skupštini RS-a, što bi im morao biti prioritet, saopćeno je iz Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH.