BiH
0

Industrijska proizvodnja u Federaciji veća za 12,6 posto

FENA
Industrijska proizvodnja u Federaciji BiH u prvih sedam mjeseci ove godine veća je za 12,6 posto u odnosu na isti period lani. Povećanje proizvodnje je veće u oblastima prerađivačke industrije i rudardstva dok je u oblasti napajanja električnom energijom, vodom i plinom manja za nešto više od 4%.

Pomoćnik direktora Federalne agencije za statistiku Krešimir Krmpotić danas je na konferenciji za novinare kazao da je industrijska proizvodnja u julu u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju iz prošle godine veća za 15,9 posto, a u odnosu na proizvodnju iz istog mjeseca prošle godine veća je za 10,5 posto, dok je u odnosu na juni ove godine veća za 1,3 posto.

Posmatrano po područjima industrijskih djelatnosti, u julu ove godine u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju iz prošle godine, industrijska proizvodnja u području prerađivačke industrije veća je za 22,2 posto, u području rudarstva veća je za 17,3 posto, a u području snabdijevanja električnom energijom, plinom i vodom manja je za 4,1 posto.

Krmpotić je saopćio da isplate za investicije (novčana ulaganja u toku godine u nova i rabljena stalna sredstva) u Federaciji BiH u 2006. iznose 2.232.533.000 KM.

Ostvarene investicije (vrijednost fizički realizirane izgradnje, izrade ili nabavke novih i rabljenih stalnih sredstava) lani su iznosile 2.219.029.000 KM.

Ostvarene investicije u nova stalna sredstva odnose se na onaj dio stalnih sredstava koji je nabavljen neposredno od izvođača građevinskih radova, odnosno proizvođača opreme ili proizveden u vlastitoj režiji, odnosno ona investicijske dobra koja još nisu bila predmet kupoprodaje i iznose 1.966.885.000 KM.