Predstavnički dom Parlamenta FBiH
0

Imenovana komisija za utvrđivanje činjenica sa Skupštine Razvojne banke

FENA
Imenovanje članova komisije šarolikog stranačkog kadrovskog sastava, koja će utvrđivati činjenice iznesene na 69. Skupštini Razvojne banke FBiH, održanoj proteklog mjeseca, jedna je od odluka donesenih na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Članovi komisije su poslanici: Elvir Karajbić (Socijaldemokratska partija BiH), Nasir Beganović (Savez za bolju budućnost BiH), Željko Tomić (Hrvatska demokratska zajednica BiH), Srećko Boras (Hrvatska demokratska zajednica 1990), Omer Škaljo (Stranka demokratske akcije), Ivica Jurčić (Narodna stranka "Radom za boljitak") te Stanko Primorac (Hrvatska stranka prava - Demokratska narodna zajednica).

Stranka za Bosnu i Hercegovinu nije predložila svog člana u to parlamentarno tijelo.

Inicijator formiranja komisije, šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Jasenko Selimović, obrazložio je da je na navedenoj novembarskoj skupštini, direktor Razvojne banke Ramiz Džaferović iznio niz optužujućih navoda na adresu pojedinaca iz federalne izvršne vlasti, koji su po Džaferovićevim tvrdnjama, vršili pritisak s ciljem da banka protivzakonito dodijeli kredite za kompanije s kojima su ti zvaničnici interesno povezani. Džaferović je u tom kontekstu spomenuo dopremijera FBiH, ujedno ministra poljoprivrede Jerka Ivankovića Lijanovića, ministra raseljenih osoba i izbjeglica Adila Osmanovića te predsjednika FBiH Živka Budimira, kazao je Selimović.

Novoformirana komisija treba da ispita sve činjenice, pa ako se dokaže da su Džaferovićevi navodi tačni, treba da se uključi tužilaštvo, a ako nemaju utemeljenje, treba utvrditi njegovu (Džaferovićevu) odgovornost, dodao je šef poslaničkog kluba SDP-a u Predstavničkom domu.

Osim odluke o formiranju ove komisije, većinom glasova je na današnjoj sjednici odobrena i inicijativa poslaničkog kluba SDP-a da se obustave konkursna procedura izbora predsjednika i zamjenika predsjednika uprave, kao i sva druga imenovanja u Razvojnoj banci, do okončanja rada komisije i razmatranja njenog izvještaja u Parlamentu.