BiH
99

Imaju li Bošnjaci razlog za slavlje nakon poraza u Srebrenici i pobjede ratnog zločinca u Velikoj Kladuši

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vladajuća koalicija u FBiH SDA-SBB neposredno nakon izbora istakla je zadovoljstvo ostvarenim izbornim rezultatom, iako su zajedno osvojili 12 načelničkih pozicija manje nego prije četiri godine. Ipak, najbolnija činjenica za Bošnjake nakon minulih izbora bit će poraz Ćamila Durakovića u Srebrenici, ali i pobjeda osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića u Velikoj Kladuši.

Na posljednjem popisu stanovništva Bošnjaci su bili najbrojnija kategorija u nacionalnom smislu sa više od 50 posto. Taj podatak se automatski nameće i kao ogromna obaveza za sve ono što ide uz najbrojniji narod u državi.

Sudeći prema rezultatima lokalnih izbora ne bi se reklo da su vodeće bošnjačke političke stranke položile ispit. Tačno je da su SDA i SBB ostvarili dobar rezultat u Kantonu Sarajevo, reklo bi se nikad bolji. SDA konačno ima vlast u tako dugo priželjkivanoj Općini Centar koju su "preoteli" od ljevičara.

Taj rezultat bio je i očekivan s obzirom na razjedinjenost ljevice. Izuzev Općine Stari Grad, gdje je pobjedu odnio nezavisni kandidat Ibrahim Hadžibajrić, SDA je osvojila sve načelničke pozicije u Kantonu Sarajevo.

Ipak, BiH nije samo Sarajevo i Bošnjaci ne žive samo u Kantonu Sarajevo, bez obzira na naglašavanje važnosti sarajevskih općina.

Bošnjake, povratnike u RS, a naročito one u Srebrenici zaboljet će činjenica da će prvi put načelnik u tom gradu biti Srbin, što je posebno osjetljiva tema kada razmislimo o genocidu koji je počinjen i upitnosti obilježavanja godišnjice genocida u Potočarima.

Razlozi izbornog kraha u Srebrenici vjerovatno će se tražiti u narednom periodu, iako je jasno da je zakazala cjelokupna bošnjačka politika koja je trebala mnogo ranije pokrenuti borbu za očuvanje Srebrenice.

Na drugom kraju BiH, u Krajini, novi frapantan podatak. Načelnik Općine Velika Kladuša u naredne četiri godine bit će osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić. Da je politika SDA i SBB-a u potpunosti zakazala u tom dijelu BiH najbolje pokazuje činjenica da je vladajuća koalicija u FBiH načelničku poziciju osvojila samo u Sanskom Mostu. U svim drugim gradovima Krajine izgubili su od stranaka opozicije ili nezavisnih kandidata.

Mnogi će reći kako takav rezultat vladajuće koalicije u Krajini nije iznenađujući, s obzirom na dosadašnji odnos vlasti prema tom području i brojne pritužbe na zanemarivanje i maćehinski odnos Sarajeva.

Kakav politički ambijent vlada u BiH slikovito ocrtava činjenica da većina stranaka u FBiH priželjkuje dobar rezultat Srpske demokratske stranke u RS-u, čiji je osnivač ratni zločinac Radovan Karadžić i to zbog stabilne vlasti na državnom nivou, dok se istovremeno pribojavaju uspjeha i evidentnog rasta popularnosti SNSD-a koji je u političkoj orijentaciji odavno stranka desnice, a sve manje stranka ljevice, bez obzira na naziv i socijaldemokratsko opredjeljenje.

Rezultati lokalnih izbora jasno pokazuju da uspjeh SDA i SBB-a najviše zavisi od rezultata SDA, s obzirom na to da nijedan kandidat koji je SBB kandidirao nije pobijedio za poziciju načelnika. Također je primjetno da su kandidati SBB-a za vijećnike, barem u KS, zabilježili izuzetno loš rezultat te ni u jednoj općini nisu među prve tri stranke po broju glasova za vijeće.

Koliko će vladajuća koalicija u FBiH imati razloga za slavlje pokazat će podatak o broju vijećničkih mandata u općinama. Bez obzira na veliko slavlje SDA zbog pobjede u Općini Centar Sarajevo, jasno je da ta stranka neće imati većinu u općinskom vijeću, a od te podrške zavisi i rad načelnika.