BiH
0

Ima se kada, ima se s čim: Političari u Žilini

Piše: E. G.
San svakog vatrenog navijača bilo koje sportske selekcije je biti u mogućnosti otputovati gdje god da se igra utakmica i bodriti svoj tim. Neki to mogu kad god požele.

U tom smislu posebno su privilegovani naši političari. Nije bitno gdje i kada se igraju utakmice , nekolicina njih uvijek može ostaviti državu na čekanju i otputovati.

Primjera radi, SDA-ov zastupnik Senad Šepić je među onima koji su bili u Žilini na utakmici između reprezentacije BiH i Slovačke, kao i predsjedavajući Zastupničkog doma, SDP-ovac Denis Bećirović, koji se time obilato hvalio na društvenim mrežama postavljajući fotografije. Šepiću nije strano izostajanje sa sjednica Doma, ali i komisija, no putovanja očito ne propušta. Među navijačima je bio i SDA-ovac Asim Sarajelić, predsjednik Kluba te stranke u Zastupničkom domu. Kolektivni godišnji odmori su završeni. Uzmemo li u obzir da Parlament nije radio zbog protesta o JMB, parlamentarci su ove godine imali dupli odmor. Pred njima je mnogo posla, prema ocjenama nevladinog sektora ovo je najneefikasniji saziv Parlamenta BiH, ali to zastupnike ne sprečava da uzmu oduška u pratnji nogometne reprezentacije. Iako smo imali namjeru provjeriti po kojem osnovu političari odsustvuju s posla, već pri samom pozivu u kabinete pojedinih susreli smo se s pitanjem: A zašto vas to interesira i zovite nekog drugog.

Društvu u Žilini se pridružio i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, inače čest gost na tribinama kada igraju sportske selekcije iz naše zemlje.

Kada je u pitanju Vlada Federacije BiH, njihov tim je predvodio premijer Nermin Nikšić, također čest pratilac bh. sportskih selekcija. U njegovom kabinetu nam je rečeno da je premijer zvanično na godišnjem odmoru do danas. Ovo se nimalo nije svidjelo ni predsjedavajućem Zastupničkog doma FBiH Fehimu Škaljiću koji je prije dva dana negodovao što Nikšić neće prisustvovati sjednicama Doma jučer i danas.

"Premijer je i ovoga puta najavio da neće doći na sjednicu Zastupničkog doma. On je na godišnjem odmoru, iako se zna da su godišnji odmori i Vlade u onom periodu kada i Parlamenta. To je propisano Zakonom. Zbog toga ću ja vrlo vjerovatno, ukoliko ne bude reprezentnih predstavnika Vlade na sjednici, tražiti odgađanje rasprave o pojedinim tačkama ili ću odgoditi sjednicu Parlamenta", kazao je Škaljić novinarima prije dva dana.

U kabinetu ministra obrazovanja i nauke Federacije BiH Damira Mašića nam je rečeno da je ministar na godišnjem odmoru, koji koristi ovih dana. Dakle, kao i premijer ne prisustvuje sjednicama Parlamenta. Katastrofalni rezultati Vlade i Parlamenta govore sami za sebe, ali to političare uopće ne sekira, pa slobodne dane i godišnje odmore koriste kad god im je volja.

Prema nezvaničnim informacijama, u Žilini su bili i još neki ministri iz Federalne vlade, ali su oni mudro šutili i nisu objavljivali fotografije na društvenim mrežama.

Pored toga što uzimaju godišnji odmor kad god im je volja, nadajmo se za one koji neopravdano odsustvuju da bar neće uzeti dnevnice u institucijama, naknade za topli obrok i slično, u vrijeme kada putuju od stadiona do stadiona.

Svakako je pohvalno to što političari podržavaju sportske selekcije, ali ukoliko bi više radili, a manje navijali, bilo bi i nekog novca za unaprjeđenje i razvoj sporta u državi, kao i mnogo čega drugog.