BiH
190

Ima li SDA podršku za Radončićevu smjenu: Ko je za, a ko protiv?

Piše: E. G.
Fahrudin Radončić (Foto: Klix.ba)
Fahrudin Radončić (Foto: Klix.ba)
Klub zastupnika Stranke demokratske akcije jučer je uputio inicijativu za smjenu Fahrudina Radončića, ministra sigurnosti BiH zbog toga što je, kako kažu, sigurnosna situacija znatno narušena i što ministar nije uradio ništa da ne dođe do eskalacije nasilja 7. februara u nekoliko gradova FBiH. Međutim, kako sada stvari stoje čini se od te smjene neće biti ništa.

Zastupnici iz entiteta RS vjerovatno neće glasati za Radončićevu smjenu jer, kako su neki već izjavljivali, to je stvar FBiH, a Radončić im se politički nije ni zamjerio.

S druge strane Radončić je iz prostorija svoje stranke jučer održao glasačkim ušima primamljiv govor, poručujući da nema te "političke i ministarske ucjene koja će ga natjerati da tuče vlastiti narod". Kao što ni SDA-a i SDP njega ne štede, tako ni Radončić nije štedio njih. Političke igre još uvijek traju, pa ko izdrži duže ili kome se prije dokaže ono za šta ga suprotna strana tereti.

Zastupnici iz RS-a ne dolaze na posao

Kako god bilo, Zastupnički dom će se očitovati o ovoj SDA-ovoj, opravdanoj ili neopravdanoj inicijativi. Kada će to biti ne zna se, jer se ne zna ni kada će sjednica biti zakazana. Naime, zastupnici iz RS-a još uvijek igraju igru "nesigurni u Sarajevu".

Zastupnici iz RS-a danima ne dolaze u zgradu Parlamenta BiH, pa zbog toga ne mogu biti održane ni sjednice komisija u čijoj su nadležnosti sigurnost, odnosno sigurnosne agencije.

Demonstranti ni u jednom momentu nisu prilazili zgradi državnog parlamenta na Marijin-Dvoru niti su imali bilo kakav zahtjev upućen državnim parlamentarcima. Podsjetimo, od 7. februara situacija u Sarajevu je pod kontrolom i od tog dana nikakvih nereda nije bilo, a ni ranije zgrada Parlamenta BiH nije bila meta. Plaće se, dakako, ne odriču.

Zastupnici iz RS-a se boje i pozivnog broja iz Sarajeva, čini se, pa se tako danas nisu javljali kada smo htjeli provjeriti njihov stav u vezi s inicijativom SDA.

Slično je i sa zastupnicima iz reda Hrvata. Oni će također tražiti odgovor ko je kriv za nerede, ko ih je trebao, a nije spriječio, ali za sada u HDZ-u nemaju jasan stav o tome kako će glasati o SDA-ovoj inicijativi.

SDA smatra da Radončić kao ministar nije bio na visini zadatka (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
SDA smatra da Radončić kao ministar nije bio na visini zadatka (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

"Jasan stav ćemo imati kada se sastanemo. Mislim da će to biti vrlo brzo. Na sastanku ćemo prvo analizirati sve relevantne informacije koje su nam dostupne vezano za dešavanja proteklih dana. Za sada nemamo šta konkretno reći", kazao je za Klix.ba Mato Franjičević, predsjedavajući Kluba HDZ-a.

Entitetska većina

Govoreći u vlastito ime, dodao je da ne može jasno prosuditi ko je kriv za nerede i da nije spreman donositi zaključke na temelju informacija koje nisu dovoljno provjerene.

"Najiskrenije, nisam siguran u ovom momentu ko i u kojoj mjeri treba snositi odgovornost za ovo što se događalo, ali sam mišljenja da je itekako potrebno prići konkretnom utvrđivanju odgovornosti", rekao je Franjičević.

Pojedinci iz Kluba SDP-a, koje je ista muka snašla, kao i SDA-ovce, već su najavili da će podržati Radončićevu smjenu. Oni koji su u ovom mandatu opozicija smatraju da im ni do sada posao nije bio komponovanje i prekomponovanje vlasti, ali ostavljaju još vremena za konačnu odluku.

"Sve vrijeme u ovakvim situacijama smo bili suzdržani, ali će naravno stranački organi dogovoriti kako se se postupiti u ovoj situaciji. Ne mogu ništa prejudicirati, oni koji su pokrenuli smjenu su vjerovatno pravili svoje kalkulacije. Mislim da u ovom trenutku ima u važnijih poslova", kazao je za Klix.ba Beriz Belkić, zastupnik Stranke za BiH.

U SDA jučer nisu kazali da li već imaju neke kalkulacije, prije svega entitetsku većinu za Radončićevu smjenu.