BiH
225

Igor Puljić za Klix.ba: Knezovića ne smatram krivim za Vedranovo ubistvo, ne očekujem presudu ni pravog krivca pred sudom

Piše: D. B.
Igor Puljić s bratom Vedranom 2007. godine
Igor Puljić s bratom Vedranom 2007. godine
U Splitu je danas počelo suđenje Oliveru Knezoviću, koji je optužen za ubistvo navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića te ranjavanje još šestorice navijača pomenutog kluba u neredima koji su se dogodili 4. oktobra 2009. godine ispred stadiona Pecara u Širokom Brijegu. Porodica je ogorčena zbog višegodišnjeg nerada nadležnih institucija, a ovog puta uopće nije obaviještena o suđenju, rekao je u razgovoru za portal Klix.ba Igor Puljić, brat pokojnog Vedrana Puljića.

Suđenje Knezoviću je počelo danas, ali je porodica o tome saznala iz medija. Igor je rekao da uopće nije iznenađen jer je već navikao na loš odnos institucija prema porodici.

"Nisu nas obavijestili o početku suđenja, tako da je samo nastavljena tradicija koja traje ovih šest godina. Moja porodica ni u kojem aspektu nije uključena u slučaj. Uprkos mnogim pozivima s naše strane, tužitelji i sudstvo BiH i Hrvatske nas vješto izbjegavaju. Nepojmljivo je da čovjek odšeta iz policijske stanice i to uz objašnjenje da je skočio s drugog sprata", izjavio je Puljić.

On ne vjeruje da je Knezović kriv za ubistvo njegovog brata, nego krivi policiju, tačnije određenog policajca. Sam optuženi se danas izjasnio da nije kriv.

"Ja lično ne smatram Olivera krivim za Vedranovo ubistvo, ali smatram da ima odgovornosti za ranjavanje drugih momaka koji su bili tamo, za to treba odgovarati. Imam dovoljno informacija da kao normalna i obrazovana osoba saberem dva i dva. Vedrana je ubila policija i ja želim da se sudi policajcu čije je ime javna tajna. Oliver neka odgovara za svoja nedjela, a pomenuti policajac za Vedranovo ubistvo", rekao je Igor.

Porodica je cijelim procesom izuzetno nezadovoljna, posebno jer se suđenje obavlja u Splitu u Hrvatskoj, a ne u BiH.

"Suđenje već odavno nije pravedno, a nije ni počelo kako treba. Samo kod nas možeš birati gdje će ti suditi. Primjera radi, mogu opljačkati banku i tražiti da mi se sudi u Meksiku. To je smiješno. Ne očekujem da će Knezović biti osuđen za Vedranovo ubistvo, niti očekujem da će pravi krivac biti izveden pred lice pravde", istakao je Puljić.

Navijači FK Sarajevo se na svakoj utakmici sjete Vedrana te skandiraju njegovo ime. Igoru mnogo znači to što je FK Sarajevo odlučio da sjeverna tribina nosi ime njegovog brata.

"Drago mi je što je sjeverna tribina dobila njegovo ime. To me na neki način ispunilo", završio je Puljić.