Prekršila niz pravila
154

IGC reagovao na izjave ambasadorice BiH Koviljke Špirić: Što ste varali Kanadu i Poljsku, varali ste

V. K.
Koviljka Špirić
Koviljka Špirić
Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) obratio se javnosti povodom izjava ambasadorice BiH u Poljskoj Koviljke Špirić koja je poručila kako će "srpski ambasadori" iz BiH samostalno djelovati te da je rezolucijom o Srebrenici pređena tzv. crvena linija.
U saopćenju za javnost iz IGK su naglasili kako je ovakva izjava antievropska.

"Vaša anticivilizacijska, antidržavna, antievropska, dehumanizirajuća izjava ne može naškoditi državi Bosni i Hercegovni, ali zato jasno govori o vašoj ličnosti i vašem kontinuiranom antibosanskom djelovanju prema državi koja vas plaća da je na ljudski način predstavljate. Vi sistematski i kontinuirano kršite Ustav Bosne i Hercegovine. Radite bez konsultacija s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine ili Ministarstvom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, s ciljem slabljenja kredibiliteta i međunarodne pozicije Bosne i Hercegovine", naveli su iz Instituta.

Navedena rezolucija u Ujedinjenim nacijama, ističu iz IGK, poziva na institucionalizaciju svjetske kulture sjećanja

"Negirajući rezoluciju o genocidu u Srebrenici koju treba usvojiti Generalna skupština Ujedinjenih nacija i koja nigdje u svome tekstu ne spominje Srbiju, entitet RS niti srpski narod, vi negirate genocid i pravosnažne presude oba međunarodna suda Ujedinjenih nacija koji su svojim presudama presudili genocid. Navedena rezolucija u Ujedinjenim nacijama poziva na institucionalizaciju svjetske kulture sjećanja i pamćenja na genocid u Srebrenici prizivajući mir i pomirenje na osnovama istine, pravde, obrazovanja i borbe protiv negatora genocida i glorifikovanja presuđenih ratnih zločinaca. Negirajući genocid u Srebrenici vi negirate Krivični zakon Bosne i Hercegovine čije izmjene i dopune je nametnuo bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko u julu 2021. godine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, drugih ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca", naglasili su.

Pojašnjeno je i kako je ambasadorica prekršila i pravilnik Ministarstva vanjskih poslova BiH.

"Također, vi ste sramno prekršili član 17. Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine koji kaže: 'Ambasador rukovodi diplomatskim predstavništvom Bosne i Hercegovine i za svoj rad je odgovoran neposredno ministru. Ambasador predstavlja Bosnu i Hercegovinu u državi prijema i obavlja poslove iz radnog područja diplomatskog predstavništva u skladu sa propisima, ovlaštenjima i uputstvima ministra. O svom radu izvještava Ministarstvo'. Da li ste imali instrukcije Predsjedništva Bosne i Hercegovine ili ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da o rezoluciji o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama razgovarate sa državnim institucijama Poljske? Sve što ste njima rekli je izvaninstitucionalno, samostalno, antidržavno djelovanje koje šteti državi Bosni i Hercegovini koja vas plaća da radite za nju, a ne protiv nje", saopćili su.

Također, podsjetili su Špirić da ona nije srpski ambasador već bosanskohercegovački ambasador iz reda srpskog naroda.

"Kažete: 'U mojoj dugogodišnjoj diplomatskoj karijeri nisam se susrela sa ovakvom situacijom da ambasador ili visokopozicionirani diplomata djeluje samostalno'. A šta ste samostalno radili u Kanadi?! O čemu smo već informisali javnost i nadležne institucije. Niste i nećete uspjeti diskreditovati ambasadore koji istinski predstavljaju svoju državu. S obzirom da ste tokom dugogodišnje karijere bili i u Kanadi koja je izglasala sve što je potrebno u kanadskoj institucionalizaciji kulture sjećanja i pamćenja na genocid u Srebrenici trebali bi znati značaj rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama. Nijedna ozbiljna država nakon napada na svoju koju predstavljate, njen Ustav i zakone, neće vam više dati agreman. Što ste prevarili Kanadu i Poljsku - prevarili ste. Bosna i Hercegovina će nastaviti jačati svoju političku, ekonomsku, kulturnu i akademsku diplomatiju. Pravni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada će ispitati mogućnost podnošenja krivične prijave protiv ambasadorice Bosne i Hercegovine u Poljskoj", zaključuju u saopćenju iz Instituta.