BiH
0

ICTY: Milan Lukić odbacio krivicu prema izmijenjenoj optužnici

FENA
Bosanski Srbin Milan Lukić u petak se na dodatnom pojavljivanju pred Haškim sudom (ICTY) izjasnio da nije kriv za ratne zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u Višegradu, u istočnoj Bosni 1992.-94. godine, za koje ga tereti izmijenjena optužnica.

"Nisam kriv", ponavljao je Lukić nakon što mu je predraspravni sudac Iain Bonomy pročitao svaku od 21 tačke izmijenjene optužnice koja da tereti za progon na političkoj, vjerskoj i rasnoj osnovi, ubistva, okrutno postupanje i druge nehumane postupke kao zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja, javila je Hina.

Lukić (39), bivši policajac koji je tokom rata u BiH vodio srpsku paravojnu formaciju poznatu kao "Bijeli orlovi" i "Osvetnici", tereti se za dva posebno okrutna zločina u kojima je živo spaljeno ili ustrijeljeno oko 135 bošnjačkih žena, djece i staraca.

Njegova je jedinica 14. i 27. juna 1992., na vrhuncu kampanje progona nesrpskog stanovništva iz Višegrada, u dvije kuće zatvorila žene, djecu i starce, zakovala vrata i prozore i zapalila ih. One koji su uspjeli iskočiti kroz prozore, dočekali su rafalima iz automatskog oružja. U prvom od ta dva incidenta, 14. lipnja u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu, među 70 žrtava je bilo 17-ero djece u dobi od dvije do 14 godina.

Lukića se tereti i za strijeljanje najmanje 13 Bošnjaka u Višegradu 1992., te za premlaćivanje i zlostavljanje zatočenika u višegradskoj kasarni Uzamnica od 1992. do 1994. godine.

Uhapšen je u Buenos Airesu 8. augusta 2005., a Argentina ga je Haškom sudu izručila šest mjeseci kasnije, 21. februara ove godine.

Na prvom pojavljivanju 28. februara izjasnio se da nije kriv.

Zajedno s njim, optužen je i njegov rođak Sredoje Lukić, koji se u septembru 2005. predao ICTY-u, te Mitar Vasiljević, čiji je postupak izdvojen i on je 2005. pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog strijeljanja šestorice zarobljenih Bošnjaka 1992.

Sudac Bonomy kazao je kako će od Sekretarijata suda zatražiti da zakaže početak suđenja Lukićima "u najskorijem roku".

Optuženi se požalio kako mu Sekretarijat ne odobrava izabranog branioca - američkog advokata grčkog podrijetla Michaela Karnavasa - te zajedno s njim zatražio da se sudsko vijeće ukljući u rješavanje tog pitanja.

Kazao je kako je siguran da bi s Karnavasom u timu njegova odbrana bila "adekvatna, fer i korektna" jer je on upoznat s predmetom.

Karnavas, koji u Den Haagu brani bivšeg premijera Herceg Bosne Jadranka Prlića i slovi za jednog od najboljih odvjetnika koji su trenutačno angažirani pred ICTY-em, Lukića je kao 'ad hoc' branitelj zastupao na dosadašnja dva pojavljvanja pred sudom.