BiH
0

Ibrahim Spahić počasni građanin italijanskog grada Montorio al Vomano

Sarajevo-x.com
Na vanrednoj sjednici Gradskog vijeća grada Montorio al Vomano, nakon obrazloženja gradonačelnika dr. Alessandra Di Giambattiste, govora šefova političkih grupa i jednoglasne odluke Gradskog vijeća, Ibrahim Spahić proglašen je prvim počasnim građaninom.

U Odluci o proglašenju počasnim građaninom ističe se da je Spahić proglašen počasnim građaninom zbog političke i kulturne posvećenosti, poštivanja drugog i drugačijeg, afirmacije prava manjina i autentičnog graditeljstva mira i ljudskih vrijednosti kroz građanske inicijative, kulturu i umjetnost.

Na sjednici Gradskog vijeća bili su prisutni i predstavnici regije Abruzzo, provincije Teramo i građani grada Montorio al Vomano. Zahvaljujući na ovom izuzetnom priznanju Spahić je istakao da je to priznanje svim borcima za borbu protiv fašizma u svijetu.

"Simbolička povezanost ovogodišnjeg priznanja koje sam dobio od mog rodnog Sarajeva Šestoraprilske nagrade i proglašenje za počasnog građanina grada Montorio al Vomano obavezuje me na jačanje i izgradnju novih odnosa naših gradova i zemalja koje daju izuzetan doprinos kulturi mira i povezivanju civilizacija. Građanske partije i inicijative predstavljaju interese manjina i naših zemalja, građane posvećene razvoju jedinstva svijeta u različitostima. Izgradnja mira i stabilnosti ima neprocjenjivo značenje i vrijednost", istakao je Spahić u obraćanju Gradskom vijeću Montorio al Vomana.

"Italija i Bosna i Hercegovina povezane su ne samo zajedničkim morem, već i poviješću i u vremenu globalne krize, od euromediteranskih zemalja posebno se očekuju se novi odgovori na pitanja o čovjekovom životu, slobodi, miru i razvoju. Evropsko građanstvo nezamislivo je bez vrijednosti koje imaju zemlje kao što su BiH i Italija. Nove generacije imaju pravo na promjene koncepta života i pravo na slobodan izbor, pravo na novi kvalitet života", kazao je Spahić.