Kantonalni sud
71

Ibrahim Jusufranić i Branislav Petrović oslobođeni optužbi za kriminal u GRAS-u

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Kantonalni sud u Sarajevu odbacio je optužbe protiv bivšeg direktora KJKP GRAS Ibrahima Jusufranića i bivšeg šefa Turističke poslovnice KJKP GRAS Branislava Petrovića koji su terećeni za zloupotrebu položaja i ovlasti te krivotvorenje isprave dok su bili na čelu KJKP GRAS.

Sutkinja Razita Šimić kazala je u obrazloženju da je riječ je o već ranije presuđenoj stvari pozivajući se na prethodno rješenje tužioca Džemala Karića od prije nekoliko godina kada je donio naredbu o obustavljanju istrage zbog nedostatka dokaza o počinjenju krivičnih djela, što je sud potvrdio u dva rješenja.

Tužilaštvo je ipak ponovo pokrenulo postupak bez novih dokaza u odnosu na već poznate stvari koje su predstavljene u prvom predmetu, objasnila je sutkinja.

Uhapšeni su u septembru 2015. godine, a nakon jednomjesečnog pritvora pušteni su da se brane sa slobode. Proces je trajao više od dvije i po godine i obilježila su ga dva izuzeća sudija zbog rodbinskih veza i pristrasnosti.

Prema navodima odbačene optužnice, Jusufranić i Petrović su bili optuženi da su od 2001. do polovine 2006. godine kao odgovorne osobe zloupotrijebili službene položaje i ovlasti te nanijeli štetu budžetu Kantona Sarajevo. Prema odbačenim navodima Tužilaštva, Jusufranić je preduzeću i budžetu Kantona nanio štetu veću od 880.000 konvertibilnih maraka (KM), a obojicu se tereti da su drugome pribavili korist blizu 100.000 KM. Petrovića se još tereti za krivotvorenje isprave.

Jusufranić je navodno nabavio četiri autopraonice u ime preduzeća GRAS, a izvještaj radne grupe o opravdanosti nabavke autopraonica nikada nije dostavio Upravnom odboru. Svjedoci su, kako navodi Tužilaštvo, kazali da nije bilo studije izvodivosti, ni opravdanja za izvođenje radova i postavljanje autopraonica te da se nije znalo koliko novca je za njih potrebno. Tužilaštvo je sudu priložilo dokaze da su sve autopraonice avansno plaćene dobavljaču, a prema tvrdnjama svjedoka, prije nabavke nisu osigurani uslovi za instaliranje autopraonica, niti su izvršene provjere nadležnih organa. Autopraonice nikada nisu iskorištene.

Ovo nije prvi put da se Ibrahim Jusufranić i Borislav Petrović pojavljuju u Kantonalnom sudu u Sarajevu. Istraga o istim krivičnim djelima vodila se i 2013. godine. Istragu je tada vodio tužitelj Džemal Karić, a optužnica je upućena Kantonalnom sudu. Sudsko vijeće u kojem je bio i Muhidin Hajdarević odbacuje optužnicu, tvrdeći da nema elemenata za navedena krivična djela.

Nakon toga, tužitelj Džemal Karić obustavlja istragu, a predmet završava u arhivu. Istraga je ponovo pokrenuta kada je na čelo Tužilaštva KS došla Dalida Burzić.