BiH
5

Iako zvanično nema epidemije gripe u KS, čekaonice domova zdravlja pune

Piše: E. S. H.
Ilustracija (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ljekari u pojedinim domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo imaju i po 50 pacijenata u jednoj smjeni. Pacijenti se žale na simptome gripe, ali epidemije u Kantonu nema.

"Broj oboljelih je iznad prosjeka. Pacijenti se žale na simptome gripe, dakle visoka temeperatura, malaksalost organizma i bolovi u mišićima. Također, ovo stanje traje dugo. Kada je u pitanju atipična i tipična upala pluća taj broj je sada umanjen u odnosu na raniji period", rekao je za Klix.ba Arman Šarkić, glasnogovornik J.U. Dom zdravlja KS.

Prošle sedmice su u Kantonu zabilježena 1.924 registrovana slučaja akutne respiratorne infekcije, a 656 je slučajeva bolesti koje su slične gripi. To su podaci Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

"Stanje pacijenata u Kantonu Sarajevo pratimo po dobnim grupama i po sedmicama. Prijavljuju se akutne respiratorne infekcije, a druga grupa su bolesti slične gripi i sve dok se ne utvrdi da je gripa vodimo ih tako. Za sada dominiraju akutne respiratorne infekcije koje su izazvane različitim uzročnicima, virusima i bakterijama, ali nisu gripa", izjavila je za Klix.ba prof. dr. Zarema Obradović, specijalista epidemiolog.

Napomenula je da ukoliko bude naznaka epidemije, da će građani biti upozoreni, ali da epidemije još uvijek nema nigdje u Federaciji BiH.

Vrlo malo građana se odlučilo vakcinisati protiv gripe, potvrdila nam je doktorica Obradović. Kao jedan od razloga navodi i to što se vakcina plaća ukoliko građanin ne pripada rizičnoj skupini.

U rizične grupe osiguranika spadaju penzioneri, osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici, osobe s invaliditetom, ratni vojni invalidi i civilne žrtve rata, zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama, MUP-u, gradskom javnom saobraćaju, obrazovanju, nauci i kulturi, te novinari.

Za sezonu 2013/2014. nabavljeno je 13.200 doza vakcina protiv sezonske gripe, a raspoređene su u svih devet domova zdravlja na području Kantona Sarajevo.