BiH
26

Iako je ranije usvojen: Danas višesatni pregovori o mehanizmu koordinacije, još nema dogovora

Piše: N. N.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića sa entitetskim premijerima i ministrima finansija traje duže od tri sata a definitivni dogovor o mehanizmu koordinacije još uvijek nije postignut.

Vijeće ministara BiH ranije je usvojilo odluku o mehanizmu koordinacije, ali zbog neprihvatanja usvojenog teksta faktički se ponovo pregovara o ovom pitanju.

Sastanku prisustvuju enetitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović, ministri finansija Jelka Milićević, Zoran Tegeltija i Vjekoslav Bevanda te specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigermark.

Sastanak je počeo u 12 sati, a trebao bi biti okončan oko 17 sati. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u obraćanju novinarima u pauzi sastanka potvrdio je da se pregovara o samom tekstu mehanizma koordinacije.

"Napravljeno je, ako to možemo tako nazvati, prvo čitanje teksta mehanizma koordinacije, zajednički ali i posebno tretirajući svaki član i poglavlje. Poslije toga svako sa svoga aspekta se osvrnuo na određene detalje i aspekte", rekao je Zvizdić.

On je potvrdio da je dio rješenja dogovoren, ali i da ima spornih pitanja koja nisu riješena. Ako danas ne bude postignut dogovor, pregovori će se nastaviti na novom sastanku.

"Mislim i dijelim optimizam svih prisutnih da ćemo na tom narednom sastanku u pptunosti rijšiti sva pitanja koja su danas otvorena i imati usaglašen mehanizam koordinacije koji će u istovjetnom tekstu biti usvojen na svim nivoima vlasti BiH", rekao je Zvizdić.

On nije želio govoriti koja su to sporna pitanja koja još uvijek nisu riješena.