BiH
88

Iako je na snazi zabrana zapošljavanja, u institucije FBiH u 2016. po ugovoru o djelu zaposlene 122 osobe

Piše: E. S. H.
U institucije Federacije Bosne i Hercegovine su u prva četiri mjeseca 2016. godine zaposlene 122 osobe iako je Vlada FBiH na telefonski održanoj sjednici 30. decembra 2015. godine donijela zaključak o obustavi konkursnih procedura za prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, je u odgovoru na poslaničko pitanje o zapošljavanju u institucijama FBiH koje je postavila Segmedina Srna-Bajramović, zastupnica iz SDP-a, potvrdio da su po ugovoru o djelu zaposlene 122 osobe.

"Trenutno je na snazi moratorij na zapošljavanje u institucijama FBiH, odnosno obustava konkursnih procedura za prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika i obustava zaključivanja svih ugovora o djelu, osim u slučajevima nadležne potrebe kada institucije mogu zaključiti ugovor o djelu uz prethodnu saglasnost Vlade FBiH", navedeno je u odgovoru premijera Novalića.

Pojasnio je da u institucijama, zbog odlazaka službenika, namještenika i ostalih zaposlenika u penziju i na bolovanje, postoji nedostatak uposlenih, što onemogućava kvaliteno i pravovremeno obavljanje poslova iz njihove nadležnosti, te je po pojedinačnim zahtjevima institucija Vlada odobrila zaključivanje ugovora o djelu kako bi se poslovi iz njihove nadležnosti mogli nesmetano obavljati dok traje moratorij.

Iz odgovora se zaključuje da su ugovori o djelu ustvari zamjena za bivše zaposlenike iz čega se zaključuje da osobe koje su zaposlene rade puno radno vrijeme.

Najviše osoba je zaposleno u Federalnom ministarstvu finansija- 12, zatim u Ministarstvu okoliša i turizma- 10 i 8 u Ministarstvu unutrašnjih poslova Federacije BiH.

Podsjećamo i da je Vlada FBiH naglašavala važnost racionalizacije administracije, a premijer Novalić je nedavno istakao kako je Vlada FBiH zamrznula rast javne potrošnje pri tome ističući da "niko više nema luksuz da ponovo zapošljava stranačke kadrove".

Iznos sredstava za ugovore o djelu u institucijama Federacije BiH iz godine u godinu sve više raste. Veliki broj zaključenih ugovora o djelu govorio o tome da je država i dalje idealan poslodavac te s toga ne čudi što većina građana BiH sanja o radu u državnim institucijama.

Konstantnim zapošljavanjem u administraciji država time daje i povoda građanima da idealnim poslodavcem smatraju državu, a ne privatne subjekte što nije u skladu s principima tržišne ekonomije. Zanimljiv je podataka da u Federaciji BiH također ne postoji ni procedura praćenja zaključenih ugovora o djelu.

Kada će i sa kim zaključiti ugovor i kolika će naknada iznositi za urađeni posao najčešće samostalno donosi odluku rukovodilac federalne institucije.