Tender na čekanju
67

I u 2024. se nastavlja farsa za onkološke pacijente iz Tuzle, aparata za zračenje ni na vidiku

A. K.
Linearni akcelerator (Foto: A. K./Klix.ba)
Linearni akcelerator (Foto: A. K./Klix.ba)
Onkološki pacijenti iz Tuzle i njene okoline u novu godinu su ušli sa farsom vezano za nabavku linearnog akceleratora, odnosno aparata za zračenje. Uređaja koji spašava život ni na vidiku, a tender je na čekanju zbog uložene žalbe.

Decembar 2023. godine je trebao biti u znaku nabavke linearnog akceleratora i pratećih uređaja u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, ali je sve stopirano zbog nove žalbe na tenderu.

U rješenju Ureda za žalbe dostavljenom UKC-u Tuzla, između ostalog se navodi da mehaničke specifikacije u okviru jedne tačke u tenderskoj dokumentaciji nisu usaglašene, na što je advokatska kancelarija iz Sarajeva uložila žalbu. Ona je usvojena, a tender ponovo oboren.

Novi rok za dostavljanje dokumentacije

Vršilac dužnosti direktora tuzlanskog UKC-a Denijal Tulumović je naveo da je prihvaćen dio žalbe te da će se ići u kupovinu nešto slabijeg uređaja. Naglasivši da prilika za ovaj tender još uvijek postoji, rekao je da je novi rok za dostavljanje dokumentacije do 17. januara, kada se očekuje otvaranje ponuda.

Dok novi linearni akcelerator ne bude nabavljen, onkološki pacijenti kojima je propisano liječenje radioterapijom se po ustaljenom rasporedu šalju u druge zdravstvene centre u Bosni i Hercegovini, odnosno u Sarajevo, Mostar i Zenicu.

Inače, UKC Tuzla nalazi se u nepovoljnom položaju jer od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine još uvijek čeka isplatu tri tranše ukupne vrijednosti od 7,2 miliona KM, kao i isplatu pola miliona maraka za rekonstrukciju operacione sale na Klinici za ortopediju.

Ovaj novac UKC-u pripada po Zakonu o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, kao i po ugovoru potpisanom sa federalnom Vladom.

Prihodi od 167 miliona KM

Tulumović ističe da su u prošloj godini, a shodno dostupnim podacima, imali 167 miliona KM prihoda, što je za šest miliona maraka više u odnosu na godinu ranije.

"Obaveze prema dobavljačima smo smanjili za osam miliona KM, a da smo dobili novac od FBiH koji nam pripada po Zakonu o konsolidaciji, dug prema dobavljačima bi bio smanjen za 15 miliona KM. Ugovor za rekonstukciju Ortopedsko-traumataološke klinike smo s Vladom FBiH potpisali prije sedam dana, ali ni ta sredstva, okvirno pola miliona KM, nismo dobili, kao ni prostale tri tranše. To je jedna vrsta pritiska da se povučemo kompletan menadžment i ja", naglasio je Tulumović.

S druge strane, Vlada Tuzlanskog kantona je u posljednjih godinu dana u UKC Tuzla uložila više od 20 miliona KM. Uz to, nedavno je uplatila i 934 hiljade KM za radove u tri klinike.

"Od novca koji smo dobili od Vlade TK nabavili smo aparate u vrijednosti 2,2 miliona KM, ostala su značajna sredstva po tenderima i očekujem da ćemo ih najdalje do februara utrošiti", dodao je Tulumović.

U sada već prošloj godini tuzlanski UKC je raspisao konkurs za 72 specijalizacije, od kojih je 51 već završena, a preostale se očekuju u narednom periodu.