Svakodnevne pritužbe
53

I pored savremenog azila Goražde ima ogroman problem sa psima lutalicama, dovlače ih iz okolnih gradova

E. A.
Goražde je jedan od rijetkih gradova u ovom dijelu BiH koji istovremeno ima najsavremeniji azil za pse, izgrađen u skladu sa evropskim standardima i ogroman problem sa psima lutalicama i napuštenim psima na ulicama grada.

Prizori čopora na koje se građani skoro svakodnevno žale nisu nimalo ugodni, a podatak o 29 napada zabilježenih u ovoj godini također nije bezazlen.

Zbog napada pasa lutalica šest osoba je tužilo gradske vlasti, a spor je okončan u četiri predmeta pa je za naknadu štete gradska uprava dužna isplatiti oko 6.500 maraka, dok troškovi postupaka iznose oko 1.500 maraka.

Iako sve izgleda jednostavno, pokupiti pse sa ulice, smjestiti ih u azil i udomiti problem pasa lutalica je daleko kompleksniji, a Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda tvrdi kako su lokalne zajednice ostavljene da same rješavaju ovo izuzetno složeno pitanje.

"Maksimalno smo posvećeni rješavanju ovog problema, izdvajamo značajana sredstva, na mjesečnom nivou to je 14 000 maraka za hvatanje i smještaj pasa lutalica i za naše prilike to su ogromna sredstva. A problem i dalje postoji i na ovaj način ga nije moguće rješiti", kaže Imamović.

Istina, kapaciteti azila koji djeluje od 2019.godine odavno su popunjeni, u azilu je smješteno preko 250 pasa, a do danas ih je udomljeno oko 750. I uz redovno udomljavanje u azilu imaju problem sa kapacitetima. Novim ugovorom sa gradskim vlastima sa deset mjesečnih hvatanja i smještanja pasa lutalica broj je porastao na 20 mjesečno, a realno se radi i više od toga. Osim toga, projektima kastracije i sterilizacije vlasničkih i uličnih pasa koji su besplatni nastoje preventivno djelovati kako bi se kontrolisala reprodukcija, i imali što manje pasa na ulici.

Problem je međutim činjenica da je Goražde postalo prihvatni centar za pse lutalice i napuštene pse za cijelu regiju.

"Mi smo prepušteni sami sebi u ovom problemu, ovaj zakon o zaštiti i dobrobiti životinja koji je donesen 2009. godine, a donijeli su ga i parlamentarci iz moje stranke je nametnut zbog dobrih odnosa sa međunarodnim organizacijama i njihovih visokih plata. To je sve apsurd demokratije, da li je neko od njih udomio psa lutalicu baš me zanima, gdje su da pomognu lokalne zajednice. Nije dovoljna samo kastracija pasa", kaže Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda.

Osim gradske uprave problema su svjesni i u kantonalnoj inspekciji, a kantonalni veterinarski inspektor je naložio neke od mjera koje mogu pomoći, ali ne i do kraja riješiti problem.

"Uradili smo na terenu evidenciju i upis u registar vlasničkih pasa, kontrole.. Vjerujem da možemo svi skupa biti agilniji u tom smislu. Vozila koja vrše transport pasa su prepoznatljiva i mogu se kontrolisati i sankcionisati, možda bi i to pomoglo rješavanjiu problema", kaže Edin Aganović, veterinarski inspektor.