(Ne)rješiv problem?
54

I danas velike gužve na pasoškoj kontroli sarajevskog aerodroma, radi samo jedan šalter

D. Be.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Stotine građana i danas je svjedočilo velikim gužvama na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, a razlog su spore pasoške kontrole iz razloga jer je otvoren samo jedan šalter za obične putnike, a drugi je u funkciji samo za osobe koje posjeduju diplomatske pasoše.

Nakon letova putnici su s razlogom negodovali jer moraju dugo čekati na pasoškoj kontroli.

Od jutros su u Sarajevo sletjeli avioni iz Ciriha, Londona, Istanbula, Frankfurta, Beograda i Beča, a u nastavku dana planirani su odlasci i dolasci i aviona iz Istanbula, Zagreba, Beča...

Kao što smo ranije pisali, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo prilikom slijetanja aviona odnosno pri povratku u svoju državu, državljani Bosne i Hercegovine nemaju terminal na kojem će se vršiti pasoška kontrola isključivo za domicilno stanovništvo. Tim povodom, kontaktirali smo nadležne organe.

S obzirom da je pasoška kontrola na aerodromu nadležnost Granične policije BiH, iz ove agencije su nam rekli da kod poboljšanja njihovih usluga glavni problem pravi nedostatak policijskih službenika koji vrše kontrole.

"Jedan od najvećih problema s kojima se suočava Granična policija BiH nedostatak policijskih službenika, kako u organizacijskim postrojbama na terenu, tako i na Međunarodnom aerodromu Sarajevo", kažu iz Granične policije BiH.

S tim u vezi, pojašanjavaju, da je trenutni broj policijskih službenika GPBiH na aerodromu u Sarajevu, prema važećoj sistematizaciji, napravljen za promet od 500.000 putnika godišnje, a primjerice samo prošle godine taj promet je bio oko 1.400.000 putnika.