Dirljiv prizor
73

Hurtić i Konaković pod dojmom susreta dječaka s majkom i braćom iz Gaze: Nisu znali ko tačno dolazi

A. Ku.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković i ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić dočekali su večeras četiri osobe koje su iz Gaze stigle u BiH.
Kako su kazali, ostalo je još sedam osoba koje čekaju dolazak u BiH.

Hurtić i Konaković su bili pod dojmom susreta dvojice dječaka s majkom i braćom.

Naime, dječaci nisu znali da će večeras u BiH stići članovi njihove porodice te su došli da dočekaju doktora Mohameda El Rana.

Hurtić je kazao da će prizor kojem je svjedočio pamtiti čitav život.

"Dijete je ostalo jednostavno blokirano kada je vidjelo svoju braću i majku, meni je drago što sam učestvovao u tom timu", rekao je Hurtić.

Hurtić: Prizor ću pamtiti čitav život (Foto: I. Š./Klix.ba)
Hurtić: Prizor ću pamtiti čitav život (Foto: I. Š./Klix.ba)

Istakao je da su u Norveškoj zatečeni činjenicom da je BiH puno toga uradila za svoje državljane i njihove srodnike boreći se da ih izvuče iz Gaze.

Rekao je da je planirano održavanje iftara u izbjegličkom kampu Salakovcu s Palestincima te je pozvao građane da se pridruže.

Konaković je rekao da je pokrenuta procedura izbavljenja i preostalih sedam osoba koje su u Gazi te se nada da će i oni uskoro stići u BiH.

Konaković: Niko nije ostao imun (Foto: I. Š./Klix.ba)
Konaković: Niko nije ostao imun (Foto: I. Š./Klix.ba)

Rekao je da prizor susreta dječaka s porodicom nikoga nije ostavio imunim.

"Ta dva dječaka su mislila da dočekuju doktora, ali su vidjeli majku i svoja dva brata. Na putu je i njihov otac, on je ostao dolje. Kako nam je rekao doktor Muhamed velike svjetske sile nisu uspjeli ono što je BiH uspjela za svoje državljane i njihove srodnike. Dakle, 47 ljudi je ukupno došlo u BiH. Danas smo imali tešku situaciju na Vijećiu ministara i želim da se zahvalim kolegi Nešiću (Nenad, op.a.) i predjedavajućoj Krišto (Borjana, op.a.). Nekako smo mimo tačaka morali donijeti novu odluku jer nam je ona stara dozvola za njihov ulazak istekla. Oko pola dva smo saznali da na osnovu stare odluke ne mogu doći, tako da se stresan dan lijepo završio", zaključio je Konaković.