Vlada RS-a
0

Hrvatske i bošnjačke organizacije će dobiti manje novca iz budžeta

FENA
Zgrada Vlade RS-a
Zgrada Vlade RS-a
U budžetu Republike Srpkse za narednu godinu smanjeni su tekući grantovi za rad udruženja i organizacija civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata, kao i dobrotvornom društvu “Merhamet” i “Caritasu” u tom entitetu.

Nacrtom budžetskog okvira za 2012. tekući grant za rad spomenutih bošnjačkih i hrvatskih udruženja je sa ovogodišnjih 200.000 umanjen na 140.000 maraka, dok “Merhametu” umjesto 200.000 u narednoj godini je predviđeno 135.000, a “Caritasu” umjesto 150.000 trebalo bi da pripadne 135.000 maraka.

Nacrtom budžeta za narednu godinu Vlada RS-a nije predvidjela sredstva za finansiranje rada Fiskalnog vijeća BiH, dok je u ovoj godini za te namjene izdvojeno 44.013 maraka.

Istovremeno, na pojedinim stavkama budžetskog okvira za 2012. predviđena su značajna uvećanja, među kojima je i “kapitalni grant za razvoj turizma u RS-u” od četiri miliona maraka namijenjenih za nastavak realizacije projekta “Andrić grad”.

U ekonomskoj politici RS-a se navodi da je izgradnja "Andrić grada - Kamengrad" u Višegradu od republičkog značaja za razvoj turizma u RS, te da je projektom predviđeno formiranje novog gradskog jezgra Višegrada s funkcijom turističkog centra.

Procjenjuju se “turističke posjete na godišnjem nivou oko 150.000 turista” i stvaranje prepoznatljivog turističkog proizvoda u RS, koji s već “postojećim proizvodom u Republici Srbiji (Mećavnik, Drvengrad) predstavlja jedinstvenu cjelinu u smislu njihove buduće turističke valorizacije”.