BiH
19

Hotel Zagreb: Još uvijek nepoznata namjena obnovljenog objekta

Piše: I. P.
Nakon što su investitori iz Hrvatske obnovili objekat nekadašnjeg hotela Zagreb, koji je ujedno i nacionalni spomenik BiH, konačna namjena zgrade na Marijin-Dvoru još uvijek nije poznata.

"Objekat svakako više nije slučaj, neće nikome pasti nešto na glavu ili se urušiti na ulicu, niti će se nečije dijete povrijediti u ruševini", rekao je za Klix.ba Ivan Šego, u ime investitora Dinke Pinezić.

On je dodao da je za investitora problem postojao u vrijeme kada radovi nisu mogli biti izvedeni. U isto vrijeme, tvrdi Šego, prijetila je opasnost za prolaznike, kao i opasnost od urušavanja.

"Možete zamisliti kakav je to pritisak na vlasnika", rekao je Šego.

Prema njegovim riječima, predstavnici investitora sada pregovaraju sa potencijalnim partnerima o konačnoj namjeni objekta.

Izgled objekta nakon 1933. (Foto: Historijski arhiv Sarajevo)
Izgled objekta nakon 1933. (Foto: Historijski arhiv Sarajevo)

Što se tiče problema u vezi sa obnovom jednog od simbola Sarajeva, Šego tvrdi da je sve izvedeno prema projektu i dozvoli, što su navodno potvrdile i sve nadležne institucije i inspekcije.

Najveći navodni problem definitivno je bio onaj sa preporukom Komisije za čuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, još u novembru 2014. godine Komisija je razmatrala stanje objekta za koji je izrazila određeni stepen zabrinutosti s obzirom na to da isti uživa zaštitu države kao nacionalni spomenik. Pod zaštitu je stavljen objekat zatečen 2011. godine, tačnije njegova verzija poslije posljednje intervencije nakon Drugog svjetskog rata.

Tadašnji stav Komisije išao je u pravcu čuvanja svakog detalja građevine. Ipak, protivno najavama, zvanična odluka nije donesena ni devet mjeseci nakon održane sjednice.