Srebrenica
0

Holandski volonteri uredili kuću porodici Gušić

FENA
Po povratku u Srebrenicu, prije šest godina, Avdo Gušić, bivši profesionalni vozač, odlučio se početi baviti poljoprivredom.

Sa suprugom i djecom nastanio se u naselju Gostilj i na povećem imanju pokrenuo proizvodnju zdrave hrane. Nedugo potom, od UNDP-a je dobio tri krave i počeo se baviti mljekarstvom. Brzo je napredovao. Junice je ostavljao, a kupio je još jednu kravu te sada ima pravu malu farmu s deset krava muzara. Od "Snage žene" dobio je muzilicu i građevinski materijal te je sagradio novu štalu.

Uporedo s tim, od organizacije "Snaga žene" iz Tuzle, koja pomaže održivi povratak u naselju Potočari, dobio je dva plastenika, 500 kalemljenih ruža, te bavljenjem plasteničke proizvodnje, stiče dodatne prihode.

Kao uzoran poljoprivrednik, od jedne porodice iz inozemstva dobio je na poklon polovni, ali upotrebljivi traktor.

"Jedna žena iz Belgije je za svoj rođendan od zvanica sakupila sredstva i kupila mi polovni traktor. On je star oko 40 godina i za izvjesno vrijeme, zbog čestih kvarova, stajat će jer neću moći nabaviti rezervne dijelove, tako da mi više neće koristiti. S druge strane zbog njega sam od naše općine "skinut" sa spiska za dobijanje motokultivatora, kaže Avdo.

Volonteri holandske organizacije "4x4", uvidjeli su da je porodica Gušić zaista jedna od najnaprednijih i da želi vlastitim radom ostvariti održivi povratak. Volonteri su su odlučili da porodici Gušić izvrše djelimičnu sanaciju stare porodične kuće u Gostilju i nabavili su dio kućanskog namještaja.

Ovih dana Holanđani su došli i ličnim angažiranjem zamijenili crijep na krovu i izvršili sitnije popravke na fasadi kuće.

Uz brojne donacije, od kojih Gušići nijednu nisu zloupotrijebili, sada imaju uređenu i kuću i daleko bolje uvjete za stanovanje.