BiH
7

Holandski sud: Holandija je kriva za smrt troje Bošnjaka nakon pada Srebrenice

Klix.ba
Holandija je odgovorna za smrt trojice Bošnjaka, iz porodice Nuhanović i Mustafić, koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici jula 1995. godine, presuda je Vrhovnog suda te zemlje.

Građansku parnicu protiv Holandije pokrenuli su Hasan Nuhanović, prevodilac Ujedinjenih naroda (UN) u zaštićenoj zoni Srebrenice, čiji brat i otac su ubijeni u genocidu, te porodica Rize Mustafića, koji je također ubijen.

Nakon deset godina pravne bitke, preživjele žrtve genocida u Srebrenici dobile su pravnu bitku protiv Holandije. Vrhovni sud je donio odluku prema kojoj je država Holandija odgovorna za donesene naredbe koje su članove njihovih porodica osudile i odvele u smrt koja je mogla biti spriječena.

“Ovim je sudska odluka potvrđena i konačna” rekao je sudija Floris Bakels.

Nakon pada Srebrenice u ruke bosanskih Srba i snaga kojima je komandirao general Ratko Mladić, bošnjački civili u bjekstvu potražili su utočište u zaštićenoj zoni UN-a.

Nakon što su izbjeglicama pružili utočište u bazi u Potočarima, holandski komandant ubrzo im je naredio da napuste bazu u trenutku kada se već znalo da srpske snage ubijaju ostale izbjeglice koji su se našli izvan baze. Vojnici Dutchbat III bataljona pomogli su da se izbjeglice predaju u ruke vojnih snaga bosanskih Srba.

Hasanu Nuhanoviću je 13. jula 1995., sa ocem i majkom, Ibrom i Nasihom, i mlađim bratom Muhamedom te Rizom Mustafićem bilo naređeno da napuste bazu, a naredba je stigla od pukovnika Thomasa Karremansa koji ih je tim činom bukvalno poslao u smrt kao žrtve genocida što je ICTY i ustvrdio u svojim presudama.

Hasan Nuhanović, Mehida Mustafić-Mujić i njena djeca Damir i Alma potražili su 2003. pomoć od Liesbeth Zegveld, advokata koja se bavi ljudskim pravima, kako bi pokrenuli tužbu protiv države Holandije, u kojoj tvrde da su holandski bataljon i sama država Holandija počinili krivično djelo jer nisu pružili potrebnu zaštitu žrtvama, predajući ih zapravo u neprijateljske ruke.

Holandski Okružni sud je najprije 2008. godine zaključio da Holandija nije odgovorna za neuspjeh svojih trupa da zaštite srebreničku enklavu 1995. godine, ali su tužitelji uložili žalbu na tu presudu koja je tri godine kasnije prihvaćena.