BiH
3

Hoće li Ranko Škrbić uskoro ostati bez ambasadorskog pasoša?

Piše: G. D.
Ranko Škrbić (Foto: Novosti.rs)
Ranko Škrbić (Foto: Novosti.rs)
Nakon što je Srpska demokratska stranka prije godinu dana Republičkom tužilaštvu Srbije proslijedila dokumentaciju koja se tiče ugovora Fonda zdravstvenog osiguranja RS sa firmom Pharma trade s Maršalskih ostrva, koji je sklopljen na štetu RFZO Srbije, nekadašnji ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić uskoro bi mogao ostati bez ambasadorskog pasoša.

Vrijednost ovog ugovora je 10,9 miliona eura, a istragom treba utvrditi zbog čega je dug plaćen opremom koju nabavlja RS, zašto nije sprovedena tenderska procedura i zbog čega su u toku realizacije posla mijenjani uslovi ugovora na štetu RFZO Srbije.

Osnovni ugovor je podrazumijevao da "Pharma trade" snosi troškove carina, poreza i drugih dažbina vezanih za isporuku opreme, a aneksima je teret tih obaveza prebačen na Srbiju. Ovaj posao sklopljen je dok je Milorad Dodik bio predsjednik Vlade RS, a ministar zdravlja Ranko Škrbić, koji je sada ambasador BiH u Beogradu.

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović rekao je za Klix.ba da postoje ozbiljni zahtjevi članica Saveza za promjene, ali i javnosti, da se Škrbić opozove sa funkcije ambasadora BiH u Srbiji.

"Nije bilo zvaničnih razgovora o tome, ali je bilo veoma mnogo nezvaničnih sugestija i pitanja građana. To je, zapravo, najčešće postavljano pitanje najvećeg broja članova Saveza za promjene i vjerujem da će se o tome tek razgovarati. Mladen Ivanić neće sam donositi odluku o tome, već će razgovarati sa svima. Za Škrbića se vežu mnoge afere, a sama činjenica da ga nazivaju 'grobarom zdravstvenog sistema u RS' dovoljno govori. Mislim da ćemo već na prvom sljedećem sastanku Saveza za promjene razgovarati o tome, a onda ćemo našu odluku proslijediti Predsjedništvu BiH", rekao je Borenović.