RAK predložio nove cijene
2

Hoće li poskupjeti pretplata za fiksnu telefoniju od 1. januara?

Piše: T. Sekulić
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) preporučila je nove cijene fiksne telefonije od 1. januara 2013. godine. Prema Pravilu o modelu rebalansa, najviša cijena za pristupnu taksu iznosit će 40 KM, dok će mjesečna pretplata za fiksnu telefoniju iznositi najviše 13 KM.

Kako bi ujednačila tarife koje se primjenjuju na bh. tržištu telekomunikacija, Regulatorna agencija za komunikacije je propisala najviše granične cijene za pristupnu taksu, mjesečnu pretplatu, mjesne razgovore, razgovore unutar mrežne grupe, razgovore fiksna-mobilna telefonija i obratno te međunarodne razgovore. Agencija je također propisala i broj besplatnih minuta koje su obuhvaćene mjesečnom pretplatom.

"Proces rebalansa cijena je počeo 2005. godine, sa ciljem ujednačavanja tarifne politike kod postojećih telekom operatora. Ovo je bilo neophodno uraditi iz razloga što je tadašnja tarifna politika bila neujednačena i varirala je od operatera do operatera. Liberalizacija je podrazumijevala da mobilni operateri osiguraju minimum od 80 posto pokrivenosti stanovništva i putnih pravaca, dok su fiksni operateri morali primjeniti regualtorni okvir koji je omogućio ulazak novih operatera za pružanje fiksnih javnih govornih usluga. Kao rezulatat, sa sigurnošću tvrdimo da je monopol na pružanje fiksnih javnih govornih usluga u segmentu međunarodnih govornih usluga ukinut nakon što je Agencija licencirala 12 novih operatera, dok u mobilnoj telefoniji postoji potpuna konkurencija. Korisnici telekom usluga u BiH imaju mogućnost izbora, a to je primarni zadatak svakog regulatora da ispuni", kazala je Amela Odobašić, glasnogovornica RAK-a.

100 besplatnih minuta i najviše 13 KM za pretplatu

Na sjednici održanoj 13. novembra, Vijeće RAK-a je usvojilo Pravilo o modelu rebalansa cijena govornih usluga za period od 2013. do 2015. godine.

Nacrtom je predviđeno da u cilju stimulacije korisnika usluga operateri osiguraju, u okviru pretplate, 100 besplatnih minuta u jakom saobraćaju tokom 2013. godine. U 2014. godini 80 minuta, a 2015. godine 60 besplatnih minuta. U 2012. godini broj besplatnih minuta u okviru pretplate je 120.

Predviđeno je da najviša cijena pristupne takse u 2013. bude 40 KM, umjesto dosadašnjih 60 KM, u 2014. 30 KM, a u 2015. da cijena takse iznosi 20 KM.

Od 1. januara 2013. godina najviša cijena za mjesečnu pretplatu u fiksnoj telefoniji iznosit će 13 KM umjesto 9,80 KM, a u 2014. i 2015. godini iznosit će 13,65 KM. Najviša cijena mjesečne pretplate za pravne osobe od 1. januara 2013. do 2015. godine iznosit će 16,40 KM.

Operateri mogu dati niže cijene

"Operaterima je data mogućnost da daju i niže cijene od propisanih graničnih cijena. Do 1. decembra 2012. oni su dužni da objave nove cjenovnike. Analiza dosadašnje primjene Pravila o modelu rebalansa cijena govornih telefonskih usluga od 2005. godine do danas, pokazuje da su snižene cijene međunarodnih razgovora, cijene mjesečne pretplate za fizičke osobe, dok su cijene mjesečne pretplate kod sva tri telekom operatera za pravne osobe na nivou ili ispod granične cijene. Cijene mjesnih razgovora su kod sva tri telekom operatera niže od definirane granične cijene, a cijene poziva unutar mrežne grupe su kod sva tri telekom operatora niže ili na nivou granične cijene", istakla je Odobašić.

BH Telecom čeka poteze konkurencije

U BH Telecomu tvrde da će oni vršiti korekcije cijena pristupne takse i pretplate ukoliko to učine i ostali operateri.

"BH Telecom je, prilikom primjene ranijih pravila o rebalansu cijena, u više navrata odlučio da zadrži trenutne cijene i ne vrši povećanje. Korekcije cijena pristupne takse i pretplate u fiksnoj telefoniji BH Telecoma u 2013. godini, a u skladu sa Pravilnikom o modelu rebalansa cijena govornih telefonskih usluga u BiH za period od 2013. do 2015. godine, zavisit će od stava ostalih telekom operatera u BiH po ovom pitanju, odnosno od njihove odluke da izvrše povećanje ili zadržavanje postojećih cijena", kazala je za Klix.ba Hidajeta Čomor, stručna saradnica za odnose s javnošću u BH Telecomu.

U kompaniji m:tel su istakli da će vršiti rebalans cijena.

"Naglašavamo, kao i do sada, u prvom redu, vodit ćemo računa o potrebama i platežnoj sposobnosti naših korisnika, kako bismo i dalje imali najpovoljnije uslove komuniciranja u BiH", kazala je Aida Halilović, glasnogovornica m:tela.

Iz HT Eroneta su istakli da će učiniti sve da svojim korisnicima pruže što bolje i povoljnije usluge.

"HT Eronet kao i uvijek priprema i donosi nove ponude, tarife i opcije za korisnike kako mobilne tako i fiksne telefonije, koje su još bolje i uslugom i cijenom. Tako će biti i u 2013. godini i sve aktivnosti i ponude, na kojima se i sada radi, bit će usmjerene na taj način. U svakom slučaju do 1. decembra, do kada je zakonski rok, objavit ćemo korekcije cijena, ukoliko ih bude", istakao je Vanja Gavran iz Odjela za korporativne komunikacije HT Eroneta.