BiH
21

Hoće li na mjestu pijace Sirano biti izgrađen novi poslovno-stambeni kompleks?

Piše: L. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Danas je u prostorijama sarajevske općine Centar održana javna rasprava na kojoj se govorilo o projektu "Kvadrant Sirano-Lokalitet Sirano" koji bi podrazumijevao rušenje objekata koji se nalaze na lokalitetu pijace Sirano i izgradnju novog poslovno-stambenog prostora sa podzemnom javnom garažom.

Današnju je javnu raspravu organizovala nadležna Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove, a nacrt odluke za gradnju ovog kompleksa razmatran je na redovnoj sjednici općinskog vijeća Centar 30. oktobra 2014. godine.

Na današnjoj javnoj raspravi su govorili predstavnici savjeta mjesne zajednice, sadašnji korisnici trgovačkih prostora - zakupci, kao i stanari lokalnih zgrada.

Zijad Škamo, direktor firme BOOC, koju su osnovale boračke organizacije iz sarajevske općine Centar, kazao je kako je ovaj problem nemoguće riješiti na skupu ovakvog tipa, no kako bi gradnja ovog kompleksa predstavljala veliki problem za građane koji tu iznajmljuju prostor.

"Ukoliko se ovaj centar izgradi, ovi građani će imati egzistencijalni problem, i ne da neće moći preživjeti dvije godine, nego ni šest mjeseci. Iz tog je razloga ovaj projekar potpuno neizvediv", poručio je Škamo.

Građani su izrazili nezadovoljstvo činjenicom da se nijedan predstavnik firme Exclusive koja planira gradnju ovog objekta nije pojavio na današnjoj javnoj raspravi.

Zakupci su u nekoliko navrata tokom žučne rasprave poručili kako je u pitanju sudbina 120 osoba, te kako se krše njihova zakonska prava.

Na kraju ovog skupa je jednoglasno poručeno kako niko od prisutnih nije za gradnju objekta na lokalitetu pijace Sirano.

Budući da ovom događaju nije prisustvovao niko ispred firme Exclusive koja planira gradnju objekta na spornom lokalitetu, dalji razvoj događaja ostaje da se vidi.