Optimistična atmosfera
27

Hitne sjednice oba doma parlamenta BiH: Nema nervoze u političkim redovima dok EU šalje pozitivne signale

N. V.
Foto: A. L./Klix.ba
Foto: A. L./Klix.ba
U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine će danas biti održane sjednice oba doma kako bi domaći političari usvojili još jedan zakon koji EU od nas zahtijeva na putu integracija.
Za 14:00 sati danas najavljena je prvo sjednica Predstavničkog doma BiH na kojoj je jedina tačka dnevnog reda za sada Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa na nivou BiH, zatim sjednica na kojoj bi usvajali Zakon o državnoj službi BiH, a u 15 sati je i hitna sjednica Doma naroda na kojoj se usvajaju oba zakona.

Navedeno je da su razlozi za donošenje Zakona o državnim službenicima to što je Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH stavio van snage pojedine odredbe ovog zakona, a ovim izmjenama se uvodi i nova kategorija državnih službenika - inspektor. Zakon donosi i registar uposlenih u parlamentu, a pojednostavljuje i proces napredovanja za državne službenike.

Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa je jedan od 3 + 1 javno artikulisanih zahtjeva EU ukoliko želimo dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora. Do sada je usvojen sporazum sa Frontexom, Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, a ostalo je da usvoje današnji Zakon o sprečavanju sukoba interesa o kojem imaju dogovor i Zakon o sudovima o kojem nemaju jer je sporna lokacija Višeg suda čije osnivanje propisuje zakon.

Međutim, Zakon o sprečavanju sukoba interesa nije dovoljno dobar, a direktorica Transparency Internationala Ivana Korajlić upozorava da su državni ministri na Vijeću ministara BiH iz zakona obrisali one ključne odredbe koje bi im omogućile utvrđivanje sukoba interesa. O tome možete pročitati detaljnije u našem jučerašnjem tekstu.

Bez obzira na to što domaći političari evidentno neće usvojiti sve zakone, koji su uslov koji je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predstavila prilikom dolaska u BiH ukoliko želimo dobiti pregovarački status u martu i bez obzira na to što su usvojeni zakoni nedovoljno dobra rješenja, čini se da iz EU ipak dolaze pozitivne reakcije. To se najbolje ogleda u zadovoljnom stavu naših političara na vlasti kada je riječ o EU putu, a razlozi se mogu tražiti i u lošoj geopolitičkoj situaciji i diplomatskoj matematici na ovom prostoru.

Evropa će odlučivati 20. i 21. marta, a sudeći prema izjavama i saopćenjima međunarodne zajednice u BiH, jedan uslov koji nismo ispunili nas neće kočiti da napravimo novi napredak na EU putu. Tako je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi pohvalio BiH zbog usaglašavanja Zakona o sukobu interesa BiH na Vijeću ministara, bez obzira na nedovoljno dobro zakonsko rješenje.

Motivacija EU za davanje podrške BiH je u promjeni geopolitičke situacije koja je nastala invazijom Ukrajine, ali i i zbog nestabilne situacije u BiH. Zemlje koje najviše insistiraju na tome da pored Moldavije i Ukrajine, BiH dobije pregovarački status su Slovenija i Austrija.