BiH
945

Heroju Vinku Šamarliću su odbrana BiH i saborci bili preči od Olimpijade i slave

Piše: Nedžad Jamaković
Heroje poput Vinka Šamarlića, pripadnika Specijalne jedinice MUP-a RBiH - Odred Bosna, ne smijemo zaboraviti. Na današnji dan navršavaju se 22 godine od smrti ovog heroja koji je poginuo braneći BiH tri dana prije nego što je trebao ići na Olimpijadu u Barcelonu i predstavljati našu zemlju u džudou, ali i ponijeti bosansku zastavu na prvom predstavljanju sportista nezavisne BiH na svjetskoj sceni.
Vinko Šamarlić (u sredini) sa saborcima: Epski junak kojeg ne smijemo zaboraviti
Vinko Šamarlić (u sredini) sa saborcima: Epski junak kojeg ne smijemo zaboraviti

Početkom agresije na BiH Vinko je imao dozvolu bh. vlasti da napusti liniju odbrane i posveti se pripremama za Olimpijadu, ali on nije želio napustiti svoje saborce...

"Bio je heroj i poginuo je herojski, kao komandant pravca u našem proboju i zauzimanju strateških kota na Vracama i Hrasnom Brdu, gdje je i stradao od snajperskog hica u Zagorskoj ulici. I sada, dok se prisjećam tih trenutaka, sav sam se naježio. Bio je to momak za 10, kakvog majka teško rađa", ispričao je za Klix.ba Vinkov prijatelj i saborac iz ratnih dana Samir Čajić, te dodao:

"Najmanje što možemo učiniti za Vinka, jeste da ga se na ovaj način prisjećamo kako njegovi lik i djelo ne bi bili zaboravljeni, posebno u ovim vremenima kada podrumaši sve više dolaze do izražaja".

Sin Ilija slika i prilika oca

Navodi kako Vinko nije znao za strah te je ulijevao sigurnost svojim saborcima.

"Bilo mi je puno srce tih dana. Mi nismo bili nikakvi plaćenici, mi smo znali za što ratujemo", dodao je Čajić, ističući činjenicu da su, između ostalih, Hrvat Vinko i Bošnjak Samir branili našu zemlju i narod od agresije.

Naš sagovornik se prisjetio i detalja neposredno pred smrt njegovog saborca.

"Govorili smo mu da bi se trebao posvetiti pripremama za Olimpijadu i da ne juriša previše naprijed, na što je odgovorio: 'Imam tremu, a kad god sam imao tremu, pobjeđivao sam'. Nedugo nakon tih riječi je i izgubio život. Bio je to veliki gubitak za sve nas", prisjetio se Čajić.

Dodaje kako je iza Vinka ostao sin Ilija, koji je "slika i prilika svoga oca".

"On je danas student 4. godine Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, a i glasom i stasom podsjeća na svoga oca", kazao je.

Naglašava kako će Vinkovi preživjeli saborci, članovi Udruženja veterana Odreda policije Bosna, kao i svake godine nakon njegove smrti, i ovog osmog juna obići Vinkov grob na groblju Lav i položiti cvijeće.

"Vinko će i kao saborac i kao čovjek ostati upamćen barem dok god smo mi živi. Bio je širokogrudan i uvijek spreman pomoći, kome god je trebalo, a nikada nije gledao ko je ko", zaključio je Čajić.

Vinko Šamarlić je posthumno odlikovan Zlatnom policijskom zvijezdom, Medaljom za hrabrost i Ordenom zlatnog grba sa mačevima. U znak sjećanja na heroja odbrane Bosne i Hercegovine, u sarajevskom naselju Dobrinja jedna ulica nosi njegovo ime, a Džudo klub Željezničar tradicionalno organizuje Memorijalni turnir "Vinko Šamarlić".

Višestruki šampion

Vinko Šamarlić je rođen 8. marta 1964. godine u Zavidovićima, odakle je po završetku osnovne škole došao u Sarajevo i upisao i završio Srednju policijsku školu, a onda se zaposlio kao policajac, te 1985. prešao u Specijalnu jedinicu gdje postaje komandir borbene jedinice sa činom kapetana. Bio je istaknuti džudista sarajevskog Željezničara, višestruki juniorski državni prvak i osvajač brojnih turnira na domaćoj i inozemnoj sceni.

"Vinko Šamarlić vodio je mnoge borbe, bacao mnoge protivnike, zaradio silne titule. Bio je višestruki juniorski i seniorski prvak Jugoslavije dok još nije bila bivša. Prije dvije godine osvojio veliki A internacionalni turnir u Istanbulu. Za jučerašnju borbu se nije posebno pripremao. Nije se nadao zahvatu iz potaje. Nažalost, smrt nikada ne pobjeđuje na poene. Ipon, to je uvijek kraj borbe, ma koliku ti razliku u poenima do tada imao. Neravrnopravna borba između smrti i Šamarlića završena je iponom u korist domaćina. A smrt nam je ovih dana svima domaćin. Takmičimo se na njenom terenu i po njenim pravilima...

Vinko Šamarlić više se neće pojaviti u svom domu, u svojoj jedinici. Njegov olimpijski let je otkazan. Za mene lično, a nadam se i za cjelokupnu našu sportsku javnost, ovaj plemeniti borac jeste učesnik Olimpijskih igara. Očekujemo da će njegovo ime biti ravnopravno u budućoj olimpijskoj spomenici BiH i da će se, barem, na njegovom grobu zavijoriti zastava sa pet olimpijskih krugova", rekao je nakon Šamarlićeve smrti poznati bh. novinar Budo Vukobrat.