BiH
1.1k

Heroj Damir Kavgić želi usvojiti djevojčicu koju je pronašao u vrletima Majevice

Piše: E. F.
Damir Kavgić
Damir Kavgić
Damir Kavgić, heroj iz Gornjeg Srebrenika koji je nakon sedmodnevne potrage uspio pronaći nestalu petogodišnjakinju iz Rašljana Samiru Alić, sada ju želi i usvojiti. Priča o Damiru i njegovom podvigu, koja se još uvijek prepričava, dobiva i svoj nastavak.

Potvrdio je ovo za Klix.ba i sam Kavgić istaknuvši kako je, potresen pričom malene djevojčice, proceduru već pokrenuo, s obzirom na to da Samira živi sa roditeljima u nehumanim uvjetima te da služba za socijalnu zaštitu razmatra davanje ove djevojčice u dječiji dom. Želio bi, kako nam je kazao, da djevojčica odrasta uz njega, uz njegovu djecu i suprugu.

Samira je već dio naše porodice

Samirine dvije sestre su već date na usvajanje zbog nehumanih uvjeta u kojima živi ova porodica. Zbog izuzetno teškog stanja malene Samire razmatra se mogućnost njenog davanja u dom ili na brigu drugim osobama.

Kavgić, koji je u skoro filmskoj priči pronašao djevojčicu u vjerovatno posljednjim trenucima, iskazao je želju da se i dalje brine o njoj.

"Ja ne bih želio da ona ide u dom. Ne bi to željeli ni njeni roditelji iako su svjesni da joj ne mogu pružiti ono što joj je potrebno. Zbog toga sam razgovarao sa socijalnim radnikom i kazao da bismo moga supruga i ja željeli da je usvojimo ukoliko odluče da je odvajaju od roditelja. Toliko smo vezani za nju i zaista bismo bili sretni da bude dio naše porodice", kazao je on.

Istakao je kako bi to bilo i najbolje rješenje. Tako bi bila blizu roditeljima i mogla bi ih posjećivati, a imala bi sve što joj je potrebno za normalan život.

"Nije velika razdaljina između njih i nas i zaista mislim da bi to bilo najbolje. Sada to nije do mene, već procjene socijalnih radnika, ali nadam se da će država presuditi u moju korist i dodijeliti mi starateljstvo nad djevojčicom. S druge strane potrudili bismo se i da pomognemo njenim roditeljima", kazao je on.

Iako bi Samirini roditelji najviše voljeli da im se djevojčica vrati, pristaju na to da, ukoliko bude morala otići, ode pod krov Kavgića.

Elvedin Alić
Elvedin Alić
Damir kaže kako osim njega ima još dobrih ljudi pa bi se potrudio da se Samirinim roditeljima osigura krava, ali i pomoć kako bi se njihova kuća očistila i osposobila za normalan život.

Podsjećamo, Samira i njen brat Elvedin nestali su 17. jula kada su, kako su kazali roditeljima, otišli do obližnje rijeke da se osvježe. Međutim, kući se nisu vratili. Odmah je za njima započela masovna potraga. Elvedin je pronađen pet dana kasnije u veoma lošem stanju sa visokim stepenom dehidracije organizma, ali njegova sestra nije bila s njim.

Spasioci su bezuspješno pretraživali teren danima i spremali su se odustati od potrage. Pretpostavljali su da Samira nije živa jer je prošlo mnogo vremena, a malena djevojčica je u planini provela dane sama, bez vode i hrane.

Neraskidiva veza

No, Damiru i njegovoj supruzi briga za nestalom djevojčicom nije dala mira. Tako je on sa svojim sinom krenuo u potragu. Dozivao je malu Samiru hodajući najvišim vrhom Majevice kada je najednom čuo slabašan glas djevojčice. Našao je Samiru u nepristupačnoj klisuri povrijeđenu i nagu sa mnoštvom muha na njenom malenom tijelu.

Ponio ju je, a ona je tiho dozivala majku i čvrsto se držala za njega. Istrčao je uz planinu kako bi dozvao pomoć, a po dolasku hitne i policije i sam je kolabirao.

Sada se Samira oporavlja u bolnici, ali veza između njih dvoje postala je neraskidiva.

"Ona je sada dio mene i moje porodice, ma šta bilo. Nju zaista smatram svojom kćerkom. Kad mogu hraniti dvoje djece mogu i nju", kazao je Kavgić dodajući da želi da Samira zna šta je bicikl i uživanje u bezbrižnoj dječijoj igri, te da će se za to i pobrinuti.