Predmet Kovačević
33

Helez obavijestio sud u Strazburu da Vijeće ministara BiH nije raspravljalo o statusu agentica

F. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministar odbrane BiH i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Zukan Helez kazao je za Klix.ba kako je obavijestio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu da Vijeće ministara nije raspravljalo o statusu agentica pred ovim sudom.
Naime, sud u Strazburu je od Vijeća ministara BiH zatražio informaciju o statusu agentica Monike Mijić i Jelene Cvijetić pred ovim sudom, a koje su podnijele žalbu na presudu u predmetu Kovačević.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto nije dopustila da se ovo pitanje nađe na dnevnom redu Vijeća ministara, nego je samostalno obavijestila sud da agentice imaju aktivan status.

Helez je u svome pismo naveo da to pitanje nije bilo na dnevnom redu Vijeća ministara i da o tome nije raspravljeno niti su donosene bilo kakve odluke.

Pojašnjava da je pismo poslao nakon upita jednog visokog zvaničnika Evropske unije.

Izjašnjenje o mandatu Monike Mijić i Jelene Cvijetić Sud iz Strazbura je zatražio nakon što je sam aplikant Slaven Kovačević u svom dopisu sudu konstatovao da agentice nisu u mandatu, jer im je dva puta produžavan vd. mandat koji maksimalno može trajati tri mjeseca.

U Zakonu o upravi Bosne i Hercegovine određeno je koliko dugo vršilac dužnosti može vršiti svoju funkciju, odnosno dva puta na period od tri mjeseca, ali ne duže.