Ministar odbrane BiH
163

Helez nakon smjene Mehmedagića sa čela OSA-e: To je sada problem Tužilaštva BiH

M. G.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez komentarisao je današnju sjednicu Izvršno-obavještajnog odbora na kojoj je pokrenuta smjena direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića.

Kako je rekao, ovu smjenu su podržali i druga dva člana Izvršno-obavještajnog odbora: Predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto i ministar finansija i trezora Zoran Tegeltija.

"Nakon sjednice ovog odbora uslijedila je sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj je direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osman Mehmedagić definitivno smjenjen sa te pozicije. Ovim činom nova vlast, predvođena SDP-om BiH, implementira predizborna obećanja iz svoga programa, a to je prvenstveno obećanje da će institucije BiH biti odgovorne građanima i državi BiH", kazao je Helez.

Ustvrdio je da je u posljednjih osam godina Obavještajno-sigurnosna agencija bila pod političkom kontrolom SDA.

"U ovom periodu, rad OSA-a obilježen je velikim brojem afera, a možda i jedna od najvećih je da li je, sada već bivši direktor imao potrebne obrazovne kvalifikacije da upravlja jednom od najvažnijih agencija u BiH. Bilo kako bilo, to od danas postaje pitanje za Tužilaštvo BiH", dodao je Helez.

Također, kako je naveo, na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH imenovan je novi direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Almir Džuvo.

"Ne sumnjam da će novi direktor rukovoditi ovom institucijom u najbolje interesu države BiH i njenih građana", poručuje Helez.