Traži reakciju Tužilaštva
27

HDZ-ov zamjenik ministra odbrane ogorčen na Komšića zbog nedavnog imenovanja generala u Oružane snage

S. M.
Slaven Galić
Slaven Galić
Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Slaven Galić saopćnjem se obratio javnosti u kojem je reagovao na tvrdnju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da je imenovanje generala u Oružane snage BiH isključiva nadležnost Predsjedništva BiH.

Kancelarija člana Predsjedništva BiH pozvala se na član 12. tačke (i), (j) i (k) Zakona o odbrani kojim su propisane nadležnosti Predsjedništva BiH oko imenovanja, unaprjeđenja i smjenjivanja generala u Oružanim snagama BiH.

Galić je osporio riječ "isključivo" koju je koristila kancelarija predsjedavajućeg Predsjedništva.

"Riječ isključivo u hrvatskome jeziku znači samo, jedino, ekskluzivno, što znači da u ovome slučaju člana 12. Zakona o obrani BiH isključuje sve ostale članke Zakona o odbrani BiH koji uključuju Ministarstvo odbrane BiH u proces imenovanja generala", kazao je Galić.

S tim u vezi on je citirao član 15. tačku (g) Zakona o odbrani.

"Temeljem kojega Ministar odbrane Bosne i Hercegovine predlaže postavljenje, unapređenje i smjenu generala. Jedan član zakona ne može isključivati drugi član istoga zakona", navodi se u saopćenju.

Kazao je da je apsurdna tvrdnja Komšića da general Marko Stojičić nije imenovan zato što nema odgovarajuću školsku spremu.

"General Stojčić je već general, kako i sama Komšićev kancelarija tvrdi. Istoga nije trebalo imenovati jer je već imenovan. U vrijeme predsjedničkih mandata Željka Komšića i to od 2010. godine do 2018. godine Marko Stojčić je bio general. Tada ta ista kancelarija nije dovodila u pitanje stručnost generala Stojčića. I u tom razdoblju general Stojčić je premještan i postavljan od strane Predsjedništva, jedina razlika je što je tada sve odrađeno po Zakonu o odbrani BiH, uvažavajući prijedlog Ministra odbrane. U tome vremenu Komšićeva kancelarija očito nije imala svoga kandidata", navodi se.

Dodaje se da Komšićeva kancelarija nije dala odgovore zašto isključuje primjenu spomenutog člana Zakona o odbrani.

"Zašto su postavili brigadira Martina Propadala na mjesto generala ako se nije našao u dostavljenom prijedlogu Ministarstva odbrane", navodi se.

Smatraju da se radi o nezakonitom činu te se pitaju kako se uopće našlo ime Martina Propadala pred članovima Predsjedništva , jer smatraju, da nije predložen od Ministarstva odbrane.

"To je pitanje za Tužilaštvo BiH", navodi se.

Osporavaju i tvrdnju Komšićeve kancelarije da je Stojičić ispunio uvjete za penzionisanje.

"Član 48. stav (2) Zakona o službi u OS BiH propisuje uvjete za starosnu penziju te nalaže da se izuzetno, na prijedlog ministra odbrane, osoba koja ima čin generala, bez obzira na godine starosti i godine penzionog staža može penzionisati. I u ovome slučaju izostao je prijedlog Ministra te je ponovno prekršen član zakona", navodi se.

zamjenik ministra se pita da li je na snazi potpuno bezvlašće u kojem, kako tvdi, svako može predlagati generale članovima Predsjedništva BiH kršeći zakonske odredbe.

"U dostavljenom odgovoru od Kancelarije Željka Komšića evidentno je da isti nisu niti pokušali demantovati povredu člana Zakona o odbrani i Zakona o službi u OS BiH. Isti su samo proširili svoje nadležnosti dodavanjem riječi isključivo koju Zakon o odbrani BiH ne prepoznaje. Ponovo postavljam pitanje da li je ovim činom potpuno stavljen van pravne snage Zakon o odbrani BiH i Zakon o službi u OS BiH. Poslije ovakvog odgovora od strane Kancelarije Željka Komšića preostaje samo da se uključi Tužilaštvo BiH i formira predmet", navodi se.