BiH
0

HDZ 1990 nakon napada u Tesliću: Učestali napadi su poruka hrvatskim povratnicima

Klix.ba
HDZ 1990 najoštrije je osudio vandalsko ponašanje i incidente koji su se proteklih dana dogodili u hrvatskim povratničkim naseljima Slatina i Studenci u općini Teslić u entitetu Republika Srpska.

"Monstruozne parole, prijetećeg sadržaja, ispisane na objektima uz stadion na kojem se ovih dana, tradicionalno, održava turnir u nogometu, a potom i fizički napad grupe delinkvenata koji su sjekirom napali osobe hrvatske nacionalnosti, jasna je poruka hrvatskim povratnicima na prostoru općine Teslić", saopćeno je iz HDZ 1990.

Dodaju da "napad, zastrašivanje i prijetnje hrvatskim povratnicima i iseljenicima u vrijeme velikog kršćanskog blagdana, Velike Gospe, koji, tradicionalno, na tom mjestu okupi nekoliko desetaka hiljada vjernika i hodočasnika, je poruka kako još uvijek postoje mentalni sklopovi koji nasiljem, napadima i zastrašivanjima žele dovršiti potpuno istrjebljenje hrvatskoga naroda sa ovih prostora, koji su, podsjećamo, u ljeto 1992. godine u potpunosti protjerani".

Zaključuju da danas u ovim povratničkim naseljima živi tek nekolicina povratnika, koji sve češće postaju meta ovakvih napada i prijetnja.

"Podsjećamo, samo u posljednjih godinu dana je opljačkano i oštećeno više desetaka hrvatskih kuća i objekata. HDZ 1990 zahtjeva od nadležnih institucija identifikaciju i privođenje pravdi počinitelja ovih vandalskih djela, te siguran povratak i opstanak na ovim, historijskim višestoljetnim hrvatskim prostorima", stoji u saopćenju.