BiH
958

Harmonikaš iz Doboja: Nismo imali drugog načina da zaboravimo na haos

Piše: N. Jamaković
Jedna od fotografija koja je ovih dana preplavila društvene mreže, u jeku katastrofalnih poplava koje su poharale našu zemlju, jeste i fotografija muškarca koji je zasvirao harmoniku na balkonu drugog sprata svoje kuće, dok mu je poplava potpuno uništila prvi sprat.

Saznali smo da je riječ o Stefanu Miloševiću, šefu orkestra Muzičkog društva "Stakato" iz Doboja, koji živi u naselju Usora, na ulazu u Doboj.

"U tim trenucima nismo imali drugog načina da barem na trenutak zaboravimo na haos koji nas okružuje. Nismo mogli stupiti u kontakt sa našim prijateljima, niti smo mogli uhvatiti ijednu radio-stanicu. Tako sam odlučio da zasviram, a sa mnom su tu bili otac i komšija koji je utrčao u našu kuću da nam pomogne, ali je bujica bila toliko jaka da je morao ostati kod nas, jer se nije mogao vratiti u svoju kuću koja se nalazi prekoputa", priča Stefan za Klix.ba.

Poplava uništila čitavo naselje

Dodao je kako je fotografiju 15. maja, prvog dana poplava, snimila komšijina supruga, te da su u kući ostali tri dana, jer nisu mogli izaći van.

"Drugog dana su nam članovi rafter kluba iz Foče dostavili nešto hrane i potrepština", dodaje on.

Poplava je, kaže, uništila čitavo naselje, a u njegovoj kući, u kojoj živi sa roditeljima i bratom, voda je potpuno uništila sve na prvom spratu.

"Voda se povukla i sada su svi fokusirani na čišćenje i saniranje šteta. Pomoći u hrani i stvarima ima, ali je to sitno. Pozivaju nas na neke punktove, gdje bi trebali preuzimati hranu, ali narod nema vremena, jer svi gledaju da što prije očiste svoje kuće i imanja i spase što se spasiti da", zaključuje naš sagovornik.

Još uvijek nemaju struje i vode

Naveo je kako zna da je fotografija na kojoj svira harmoniku postala pravi hit i preplavila društvene mreže, ali da je to bio jedini način da se u čitavom jadu i zabave.

Na kraju je kazao kako u naselju još uvijek nema vode i struje, što dodatno otežava situaciju, ali i da su najavili da bi sutra ipak mogli dobiti i struju i vodu, što će im pomoći u nastojanjima da se koliko-toliko vrate u normalno stanje.