Gostovanje u SAD-u
0

Haris Silajdžić održao predavanje na UCLA-u

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH, dr. Haris Silajdžić, održao je u utorak, 17. februara, predavanje na Pravnom fakultetu Univerziteta Kalifornije u Los Angelesu (UCLA) na temu "Ispunjavanje obaveza: Bosna i Hercegovina i Daytonski sporazum.”

Predavanje je održano na poziv UCLA Sanela Diana Jenkins Centra za međunarodnu pravdu koji je osnovan u avgustu prošle godine donacijom od 4 miliona dolara Sarajke Sanele (Ćatić) Jenkins, te koji je posebno fokusiran na istraživanje zlocina u Bosni i Hercegovini.

Tokom predavanja, dr. Silajdžić se zahvalio profesorima i studentima koji učestvuju u radu ovog centra, te ih pozvao da se posebno fokusiraju na razmatranje statusa UN Odredbi o odgovornosti država koje nalazu da nijedna država ne smije priznati kao zakonitu situaciju kreiranu kršenjem peremptornih normi međunarodnog prava, koje uključuju genocid.

Dr. Silajdžić je podsjetio da je jasna pozicija SAD-a da je jedino stabilno rješenje za Zapadni Balkan suverena Bosna i Hercegovina. Kako bi ta pozicija bila dugoročno održiva, neophodno je osigurati da Bosna i Hercegovina bude funkcionalna država što ona sada nije. Bosna i Hercegovina nije funkcionalna zbog asimetričnih rješenja između države i nižih nivoa vlasti. Ova situacija nije rezultat Daytona, već je rezultat nepoštivanja njegovih ključnih odredbi. Dr. Silajdžić je istakao da je Dayton mogao otići u dva pravca: njegova puna implementacija bi kreirala održivu i funkcionalnu državu, dok je kršenje njegovih ključnih odredbi garantovalo državu koja postoji po volji njenih entiteta i koja služi njihovim interesima.

Ukoliko je pozicija SAD-a da mora postojati jedinstvena država koja je u mogućnosti ispunjavati svoje obaveze, dvije stvari moraju biti urađene:

Država mora dobiti politički identitet nezavisan od njenih entiteta. Država mora biti u stanju da vrši svoje ovlasti kroz potpuno demokratski proces koji, istovremeno, sadrži zaštite za vitalne interese svih konstitutivnih naroda. Bosna i Hercegovina je kompleksna zemlja i ti vitalni interesi moraju biti zaštićeni. Ali niti jedna zemlja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, ne može funkcionisati kao održiva zemlja ukoliko svaka predložena odluka može biti blokirana. Ukoliko se reforme ne provedu u tom pravcu, debata o konkretnim državnim nadležnostima je neupućena. Sa današnjim uređenjem, mogli bi prebaciti sve nadleznosti na državni nivo, ali ih država i dalje ne bi mogla implementirati.

Kako bi se postigao prvi cilj, predstavnici Bosne i Hercegovine moraju biti birani sa cijele teritorije Bosne i Hercegovine. S obzirom na opstrukcije u povratku izbjeglica, današnji predstavnici su usmjereni na zadovoljavanje svoje etničke baze. Ukoliko bi birali predstavnike sa teritorije cijele BiH, glasači bi bili u stanju birati između onih koji nude konkretne ekonomske i društvene programe i onih koji su zarobljeni u prošlosti. Političke elite bi se, s druge strane, morale koncentrisati na izgradnju legitimiteta koji prevazilazi etničke linije i koji istinski služi stvarnim interesima građana Bosne i Hercegovine, a ne samo zamišljenim interesima pojedinog naroda. Šta više, izabrani predstavnici bi imali mandat čitave zemlje u vršenju nadležnosti Bosne i Hercegovine, što bi znatno eliminisalo toleranciju za blokade, te bi također umanjilo mogućnost za korupciju.

Dr. Silajdzic je sinoć također prisustvovao prijemu čiji je cilj bio prikupljanje donacija za Sanela Jenkins Centar, kojem su se pridružile brojne zvanice iz medijskog, javnog i političkog života Hollywooda i Los Angelesa, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.