Suđenje Batku
0

Hamza Žujo: Većina žrtava ubijena pucnjem u glavu

FENA
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Na suđenju Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, optuženom za zločine u Sarajevu, vještak Tužilaštva BiH je kazao da je uzrok smrti kod većine, od 27 ekshumiranih osoba, pucanje u glavu iz vatrenog oružja.

Vještak Hamza Žujo je interpretirao nalaz vještaka Ilijasa Dobrače koji je radio na ekshumacijama na Ilidži, Miljevićima, Grbavici i Vracama.

Iz grobnice na Petrovačkoj krivini na Vracama ekshumirano je i identifikovano 18 osoba, među kojima je bio i Haris Muderizović.

“Kod njega je utvrđeno strijelno razaranje lobanje, gornje i donje vilice. Smrt je nastupila razaranjem tkiva mozga”, naveo je Žujo iz nalaza vještaka Dobrače, koji je u međuvremenu preminuo.

Vlahoviću su na teret stavljena ubistva, među kojima su ekshumirane osobe, te silovanja, zlostavljanja, pljačka, nestanci i druga nečovječna djela počinjena 1992. nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići.

Uzrok smrti Zvonimira Bodulovića pronađenog u Miljevićima je, kako je kazao vještak, povreda glave.

Utvrđeno je da je njemu metak prošao kroz lijevu slijepočnicu, a izašao na desnu.

Žujo je govorio i o uzroku smrti Diše i Azre Pecar, koji su pronađeni u dvorištu porodične kuće u naselju Vraca iznad Jevrejskog groblja.

Kod oboje je utvrđena nasilna smrt. “Smrt Azre Pecar nastupila je razaranjem tkiva mozga. Kod nje su razorene kosti glave”, rekao je Žujo.

Odbrana optuženog Vlahovića nije imala pitanja za vještaka Žuju.

Suđenje će biti nastavljeno 4. jula, prenosi BIRN - Justice Report.