BiH
0

Halilović u Jajcu uručio ključeve stanova za povratnike

FENA
Safet Halilović
Safet Halilović
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović posjetio je Jajce gdje je s načelnikom te općine Nisvetom Hrnjićem uručio ključeve za 12 saniranih stambenih jedinica povratnika, za čiju je rekonstrukciju Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH izdvojilo 300.000 KM u budžetu za 2010. godinu, saopćeno je iz ministrovog kabineta.

Od ovog iznosa preostalo je sredstava za rekonstrukciju dvije dodatne stambene jedinice povratnika.

"Blizu tri miliona KM, uključujući CEB projekt, Ministarstvo je od 2008. do 2011. godine uložilo u obnovu stambenih jedinica povratnika i rekonstrukciju komunalne i socijalne infrastrukture na području općine Jajce", kazao je ministar Halilović.

Prema riječima ministra Halilovića, od ukupnih sredstava oko 2,3 miliona KM uloženo je u obnovu 100 stambenih jedinica povratnika, dok je ostatak sredstava izdvojen za rekonstrukciju četiri lokalna puta i sanaciju socijalne infrastrukture.

Ključeve obnovljenih stambenih jedinica dobili su Anđeloko Šarac, Ilija Jelica, Namka Hadžić, Bogdan Nišić, Kata Matekalo, Zahra Nasup, Jovo Nišić, Branko Jeličić, Kemal Karajčić, Lazar Strugalović, Mijo Pejić i Fehim Sefer.

Tokom rata na području općine Jajce uništeno je ili oštećeno 4.715 stambenih jedinica, a do sada je obnovljena polovina kuća i stanova. Za obnovu porušenih domova prijavljeno je 320 porodica sa 1.257 članova.