Krug 99
65

Halilović: Bosanski odgovor na etno fašizam 9. januara je borba za bolji život

T. K.
Screenshot: YouTube / Enver Halilović
Screenshot: YouTube / Enver Halilović
Bivši rektor Univerziteta u Tuzli i bivši bh. diplomata prof. dr. Enver Halilović govorio je na današnjoj sesiji Kruga 99 na temu "Bosanski otpor paradi srama i militantnog zastrašivanja".

On smatra, imajući u vidu zašto i kako se održala parada u RS-u 9-og januara 2023. godine u Lukavici, ko su njeni učesnici, šta je kazano za govornicom na paradi, ko su bili njeni gosti, da se može kazati da je to bila politička parada srama i militantnog zastrašivanja.

"Zanimljivo je, politički i diplomatski neshvatljivo da organi vlasti BiH, Predsjedništvo BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, organ vlasti internacionalne zajednice u BiH, OHR, ali ni ambasade država članica PIK-a, nisu uputili nikakvu diplomatsku reakciju osude organima vlasti i Vojske Srbije", mišljenja je Halilović.

"Jednoetnička proslava"

Objašnjava zašto je parada u Lukavici 9-og januara 2023. godine bila parada srama.

"Proslavom tog dana slavili su se svi zločini srpskih oružanih formacija. Ovom proslavom slavili su se svi ratni zločinci političkog i vojnog rukovodstva srpskog naroda u BiH (92-95.) kojima su izrečene dugoročne ili doživotne zatvorske kazne u trajanju od preko hiljadu godina, te zato što su u paradu uključene nevladine organizacije kao što su: organizacije studenata javnih univerziteta, sportske organizacije, organizacija porodica sa četvero ili više djece", naveo je.

Dodaje da proslava pokazuje da se u savremnom tzv. demokratskom svijetu može stvoriti neki nivo jednoetničke državnosti masovnim zločinima protiv čovječnosti.

Tumači i zašto je parada režima RS-a 9. januara u Lukavici bila parada straha i militantnog zastrašivanja.

"Ovo se proslavom inaugurira mogućnost novih masovnih zločina u njenoj odbrani i eventualnom proširenju na prostore BiH na kojima ih do sada nije bilo u toj mjeri, a učestvovala je paravojna oružana formacija Noćni vukovi, u osnovi, organizacioni ogranak ruske zločinačke paravojne organizacije Vagner", kazao je.

Izraz politike iz 90-tih

Naglašava da pitanje koje nam se nameće u vezi s predmetnom proslavom, ma gdje da se odvija, glasi: "Zašto RS slavi 9-i januar 1992.godine? Zato što je toga dana Skupština srpskog naroda u BiH donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine pod imenom Srpska republika Bosna i Hercegovina".

Zaključuje da bilo kakva proslava 9. januara 1992. godine je izraz politike srpskog etnonacionalizma u BiH.

"Jednostavno kazano, bosanski odgovor na etnonacionalizam i etno fašizam je bosanska borba za bolji život", poručio je.