Zločin u Gradačcu
49

Halilagić: Bit će proglašen dan žalosti u TK, istraga će pokazati propuste sistema

A. Ku.
Halilagić: Svako mora snositi odgovornost posljedica činjenja ili nečinjenja (Foto: A. K./Klix.ba)
Halilagić: Svako mora snositi odgovornost posljedica činjenja ili nečinjenja (Foto: A. K./Klix.ba)
Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić rekao je da će Vlada TK dan kada budu dženaze žrtvama u Gradačcu proglasiti Danom žalosti na području ovog kantona.

On se u objavi na Facebooku osvrnuo na jučerašnji zločin u Gradačcu te je uputio saučešće porodicama troje ubijenih.

"I dan poslije, teško je pronaći riječi za sve ono stravično što se jučer desilo. Svirepost, monstruoznost, zlo. Brutalna egzekucija sa prenosom uživo na društvenoj mreži, popraćena neshvatljivim odobravanjem nekolicine pojedinaca kroz lajkove i komentare, još je više uznemirila javnost i svaki zdravi razum", naveo je Halilagić.

Rekao je da će detaljna istraga pokazati propuste sistema koji su nesporni, ali i svakog pojedinca, te naspram toga ne treba i neće biti milosti.

"Svako mora snositi odgovornost za posljedice svoga eventualnog činjenja ili nečinjenja", istakao je.

Rekao je i da se svaki put nakon ovakvih tragičnih događaja u javnosti povede rasprava oko postupanja nadležnih organa, struktura sigurnosti, da li je moglo više, da li se neki događaj mogao predvidjeti ili spriječiti.

"I jučer su policijski službenici bili odlučni da žrtvovanjem sebe i svoje sigurnosti, spriječe eskalaciju i tragediju još većih razmjera (iako je i ova do sada nezapamćena), imajući u vidu broj građana i prometnost na ulicama Gradačca. Ovom prilikom ranjenom policijskom službeniku PU Gradačac želimo brz oporavak", naveo je Halilagić između ostalog.

Naglašava da je jedno sigurno i da policija nije milicija.

"Dojam je da građani imaju percepciju i od policije očekuju (uprave policije) da ona može primijeniti veći oblik sile, privoditi i zatvoriti kada i koga hoće, po uzoru na nekadašnju miliciju. U postojećem pravnom okviru to nije tako, ovlasti policije su prilično usko postavljene i tema konkretnije upotrebe sile, preveniranja nasilja i nasilnika, treba da bude predmet širih rasprava i inicijativa. Moguće i potrebno, promjena", objašnjava Halilagić.

Istakao je da je posebno razočaravajuća spoznaja i realno stanje trenutnih društvenih vrijednosti koje su dominirajuće u svakom smislu.

"Raznorazni influenseri, golotinja i polugolotinja, 'umjetnost' kojom se promovišu narkomanija i narkotici, oružje i nasilje, zadruge i rijalitiji, lažna popularnost i viralnost. Sve to i mnogo još čega, na pozornici nevjerovatno uticajnih i moćnih socijalnih mreža (čije potrebe kontrole još nismo niti 'načeli'), 'lajkanjem' i 'šerovanjem' zapravo odobrava kreiranje bolesnog društva i pojedinca monstruma bez imalo savjesti, poštovanja, morala ili straha", zaključio je Halilagić.