BiH
1

Hajrudin Somun: Suštinsko pitanje odnosa Jevreja i Palestinaca je zemlja

FENA
(Foto: FENA)
Suštinsko pitanje odnosa Jevreja i Palestinaca nije vjera, ideologija ni religija već zemlja, teritorija, "jer ako nemate zemlju, gdje ćete imati državu, gdje ćete se školovati, raditi, voljeti...".

To su riječi nekadašnjeg bosanskohercegovačkog diplomate i stručnjaka za Srednji istok Hajrudina Somuna.

Kao jedan od učesnika predavanja održanog večeras u Sarajevu povodom Dana zemlje i aktuelne situacije u Državi Palestini, Somun je zaključio da se izraelska politika prema Palestincima, dugoročno, obija o glavu samom Izraelu.

"Teška je hipokrizija prizivati zločine iz prošlosti (holokaust) da bi se opravdali današnji zločini", rekao je Somun.

Drugi predavač Zlatko Dizdarević, poznavalac prilika na Bliskom istoku, tvrdi da je ćutanje i nereagiranje (međunarodne zajednice) suštinski problem u palestinskom problemu.

"Palestinsko pitanje je pitanje opstanka međunarodnog poretka u mjeri u kojoj to planeta i ljudi zaslužuju", Dizdarevićeve su riječi.

Predavanje povodom Dana zemlje i Države Palestine organizirali su u Sarajevu Udruženje bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva i Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Udruženja bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva Avdo Hebib je podsjetio da je to udruženje formirano prije 15-ak godina radi podrške palestinskom narodu u nastojanju da dođe do mira i slobode.

Učesnicima skupa obratili su se i predsjednik Palestinske zajednice u BiH Majed Maarouf te ambasador Palestine u BiH Rezeq Namoora.