Nakon sjednice Skupštine KS
0

Hajdarević: Zastupnici SDP-a izloženi su nasilničkom ponašanju sleđa

Piše: N. Jamaković
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sarajevski Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije BiH osudio je sve loše, prvenstveno ponašanje zastupnika Bosanskohercegovačke patriotske stranke Zaima Backovića, što se dešavalo na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo te je stao iza svakog svog zastupnika u ovom zakonodavnom tijelu.

Kazao je to na konferenciji za medije upriličenoj u Sarajevu predsjednik KO SDP-a Fikret Musić, koji je ovom prilikom istakao i "nekorektno ponašanje aktuelnog premijera Kantona Sarajevo Suada Zeljkovića", koji je u izjavi za novine Musića nazvao licemjernim, a šefa Kluba poslanika u Skupštini KS Nedžada Fazliju malicioznim.

Podsjetimo, Backović je izgubio živce nakon što je Fazlija naveo da Backovićevi supruga i sin rade u BH Telecomu te da je njegov drugi sin na platnom spisku Kantona dok studira u Italiji. Backović je počeo vikati poručujući Fazliji da se treba stidjeti te da će mu iščeprkati svaku pojedinost iz privatnog života. Nakon toga, Backoviću su javili da je pozlilo njegovoj supruzi, koja je otišla u penziju zbog lošeg zdravstvenog stanja, te je uz psovku "J... vam sve" napustio sjednicu.

Pobjednici izbora

"Ovakvo ponašanje i izjave izlaze van okvira svakog kulturnog dijaloga te najoštrije osuđujemo takvo ponašanje. Mi jesmo opozicija u KS, ali smo pobjednici proteklih Općih izbora i kao takvi imamo najbrojniji klub poslanika u Skupštini", rekao je Musić.

Nakon Musića, riječ je uzeo zastupnik SDP-a u Skupštini KS Hadžem Hajdarević, koji je kazao kako je zbog posljednjih dešavanja na Skupštini u stanju zaprepaštenosti, začuđenosti i stida. Hajdarević je kazao kako su on i njegove kolege iz SDP-a i fizički u lošoj poziciji u Skupštini jer sjede u prvom redu, dok su izloženi nasilničkom ponašanju iza leđa njihovih političkih protivnika, odnosno neistomišljenika.

"Posljednja dešavanja najbolja su slika društva u kojem živimo, no SDP će uprkos svemu nastaviti svoju političku borbu logikom argumenata i svakako nećemo dopustiti da nas blate populističkim izjavama i ponašanjem, zbog čega smo i sazvali ovu konferenciju za medije", kazao je Hajdarević.

"Zvijezda" prekjučerašnje sjednice Skupštine Nedžad Fazlija je kazao da uopće ne želi učestvovati "u predstavi Zaima Backovića za građane". "Mi smo na toj sjednici otvorili niz bitnih pitanja poput (ne)ispravnosti privatizacije određenih firmi, imenovanja skupština javnih preduzeća, određenih nezakonitih odluka i slično, ali je, nažalost, u fokus došla ta verbalna prepirka između Backovića i mene. Samo mogu reći da onakvom primitivnom ponašanju mjesto nije nigdje, a posebno ne u Skupštini Kantona Sarajevo, a Backović je pokazao kako je to kada se dirne u stečene privilegije pojedinih ljudi i stranaka", rekao je Fazlija.

Važnost ukidanja diskriminacije

Zastupnica SDP-a u Skupštini KS Segmedina Srna-Bajramović iskoristila je priliku da istakne važnost donesenih amandmana na Ustav KS, kojima su Ostali stavljeni u ravnopravan položaj sa pripadnicima konstitutivnih naroda. Ona je napomenula da se tu ne radi o implementaciji presude u slučaju Sejdić-Finci, što je obaveza državnog nivoa vlasti, te da ta činjenica nije spriječila pripadnike grupacije Ostalih u Skupštini KS da iniciraju donošenje spomenutih amandmana i time ukinu diskriminaciju u Kantonu Sarajevo.

Predsjednik Ustavne komisije KS i dopredsjedavajući u Skupštini KS Ivan Brigić je istakao kako će budućnost pokazati koliko je ova promjena važna i koliko zaista predstavlja historijski čin.