BiH
0

Hafizović: Presuda "Škorpionima" je znak da Beograd nešto radi o pitanju genocida, za razliku od RS-a

FENA
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Šefket Hafizović ocijenio je danas u Banjoj Luci da ne zna koliko današnja presuda četvorici pripadnika paravojne jedinice "Škorpioni" uopće znači žrtvama genocida Srebrenice, ali da to ipak pokazuje da Srbija, za razliku od institucija RS-a nešto radi.

"Za razliku od institucija i sudova RS-a reklo bi se da Beograd nešto u tom smislu radi", kazao je Hafizović u izjavi novinarima.

Istaknuo je da današnja presuda "Škorpionima", jeste, ali ni blizu dovoljna satisfakcija, žrtvama genocida koji su počinili "Škorpioni".

Vijeće za ratne zločine u Beogradu osudilo je danas četvoricu pripadnika paravojne jedinice "Škorpioni" na ukupno 58 godina zatvora zbog ubistva šest srebreničkih muslimana 1995. godine kod Trnova, dok je peti optuženi u ovom predmetu Aleksandar Vukov oslobođen optužbi. Prvooptuženi Slobodan Medić i Branislav Medić osuđeni su na maksimalne kazne od po 20 godina zatvora, Pero Petrašević, koji je jedini priznao zločin, na 13 godina, a Aleksandar Medić na pet godina zatvora za pomaganje u ubistvu.