BiH
8

Hadžović o članku Foreign Affairsa: Tekst je površan, EU i SAD jasno podržavaju cjelovitost BiH

Piše: Irvin P.
Članak Foreign Affairsa pod nazivom "Dysfunction in the Balkans" digao je prašinu i uzrokovao žestoke kritike javnosti. Njegovu (ne)važnost je za Klix.ba komentarisao generalni sekretar Centra za sigurnosne studije BiH (CSS) Denis Hadžović.

Podsjećamo, list Foreign Affairs objavio je u utorak članak pod nazivom "Dysfunction in the Balkans" u kojem analitičar i bivši diplomata u BiH i Makedoniji Timothy Less predlaže mirno prekrajanje granica kako bi se izbjegao mogući konflikt u pojedinim državama, prvenstveno u BiH i Makedoniji.

Less potencijalno krvoproliće vidi kao potpuni poraz evropske politike na Balkanu pa stoga predlaže promjenu paradigme, odnosno zaokret od 180 stepeni u politici SAD-a i EU. Less u tome vidi jedini način sprečavanja novih ratova, a kroz ni manje ni više nego stvaranje Velike Hrvatske, Velike Srbije i Velike Albanije nauštrb BiH, Makedonije pa čak i Crne Gore.

"Možemo gledati na dva aspekta. Prvo, Foreign Affairs je prestižan list, ali u njemu se dosta lobira kako bi se neki tekstovi objavili. Drugo, možemo dovesti u pitanje stručnost i znanje gospodina Timohtya Lessa o području Balkana", rekao je generalni sekretar CSS-a Denis Hadžović.

On je kazao kako je riječ o provizornim stavovima koji su bazirani na drugim člancima o BiH objavljenim na engleskom jeziku.

Denis Hadžović (Foto: FENA)
Denis Hadžović (Foto: FENA)

"Zato ne bih pridavao veliku važnost ovom tekstu jer je površan, ali svako ima pravo na svoje mišljenje", rekao je Hadžović koji se osvrnuo na konstataciju Lessa da Evropska unija nije u najboljoj mjeri obavila svoj posao u BiH.

"U tome je u pravu, ali i nije. Mi imamo pasivan odnos i EU i SAD-a u BiH, ali Međunarodna zajednica je investirala mnogo energije i truda do 2006. godine kako bi se BiH normalizovala. Ima pomaka u bh. integraciji u EU, ali ni približno onoliko koliko bi bilo da smo nastavili pozitivan trend koji smo imali od 2000. do 2005. godine. Nakon odbijanja Aprilskog paketa ta je podrška izgubila na snazi i interesu, a u međuvremenu su se pojavila druga krizna žarišta u svijetu tako da je to bio i nekakav prirodni slijed", objašnjava Hadžović.

Pozivanje na promjene stavova SAD-a i EU od podrške Bosni i Hercegovini do želje za njenom disolucijom, Hadžović ocjenjuje neutemeljenim.

"Sve zvanične politike EU i SAD-a u svim svojim stavovima podržavaju, jasno i nedvosmisleno, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine", kazao je generalni sekretar Centra za sigurnosne studije.

"U članku se spominje i Makedonija, a daje se prednost jednonacionalnim zemljama kao što su Srbija i Kosovo. Vidimo da se promoviše jednonacionalni poredak i da su to neke 'lakše zemlje'. Ovakvo nešto neko neupućen može napisati i o Španiji, Belgiji, Velikoj Britaniji te reći da su one disfunkcionalne", zaključuje Hadžović.