Mostarski ministar
25

Hadžović: Niko nam ne garantuje da za sedam dana neće biti samo online nastave

G. Š.
Učenici osnovnih i srednjih škola u Hercegovačko-neretvanskom kantonu se vraćaju u školske klupe 7. septembra uz poštivanje niz epidemioloških mjera.

Tim povodom resorni ministar Rašid Hadžović je održao konferenciju za medije u Mostaru , te kazao su za škole osmišljena tri modela rada koje mogu da primjenjuju u skladu sa specifičnostima i kapacitetima škole, a sve u skladu sa epidemiološkim situacijama.

"Spremni smo da se prilagođavamo jer obrazovne vlasti mogu samo da poštuju ono što zdravstvena struka kaže. Sve mjere koje su donesene podložne su revidiranju i moguće ih je mijenjati“, kazao je ministar. Ističe kako je ovo je novo iskustvo za sve.

"Nikada do sada nismo imali ni slične okolnosti, ali prilagodili smo se novonastaloj situaciji i cilj nam je da školsku godinu započnemo na najsigurniji način u skladu sa epidemiološkim mjerama. Svjesni smo da obrazovanje ne može rješavati zdravstvena pitanja i niko nam ne garantuje da za sedam dana nećemo morati ići sa online nastavom“, kazao je Hadžović.

On naglašava da je ovo izazov za sve.

"Važno je sačuvati zdravlje, a isto tako je bitno da naša djeca ne zaostaju sa znanjem. Pored toga obrazovanja podrazumijeva i razvijanje radnih navika, odgoj, druženje i socijalizaciju a naša djeca su lišena svega toga u proteklih pola godine“, podsjetio je.

Septembar, kako naglašava je previđen kao period adaptacije i previđeno je ponavljanje gradiva i prilagođavanje novim uslovima.

"Teško je normalno razmišljati u nenormalnim okolnostima, ovo od nas niko nije ni tražio ni priželjkivao, ali se moramo uklopiti jer život mora ići dalje“, zaključio je ministar Hadžović.

Prema epidemiološkim mjerama svi nastavnici i učitelji će tokom nastave nositi vizire ili zaštitne maske, časovi će trajati po pola sata i nije dozvoljeno više od pet časova dnevno.