BiH
31

Hadžiomerović: Ovo je poruka da nam ovdje nije mjesto i da idemo iz RS

Klix.ba
Predsjedavajući Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske dr. Mujo Hadžiomerović izjavio je za Klix.ba kako je slučaj ubistva dvoje povratnika u Trnopolju kod Prijedora opasna poruka, te da svi moraju biti zabrinuti.

Kazao je da se Bošnjacima u RS, očito, šalju poruke da im "ovdje nije mjesto".

"Šalju nam poruku: 'Ovo je naše, ovdje vam nije mjesto, treba da idete, mi smo se borili za ovo", rekao je Hadžiomerović, te dodao:

"Ne čudi ovo nakon nedavnog ubistva povratnika u Kozluku koje je prošlo tek tako. Neki su to shvatili kao poruku da se sa povratnicima može raditi šta god ko hoće. Ne čudi da se ovakve stvari dešavaju kada vodstvo RS-a konstantno daje izjave u smislu negiranja genocida i najava secesije. Nije čudo da se onda i pojedine pristaše takve politike ovako neljudski ponašaju. Bošnjaci moraju otvoriti desetere oči. Krajnje je vrijeme da zbijemo redove i izborimo se za ono što nam Ustav i zakoni osiguravaju", kazao je Hadžiomerović.

Naveo je da su i jučer tokom prvog dana Ramazanskog bajrama zabilježene provokacije na području RS. Tako je policijska patrola, a nije riječ o saobraćajnoj policiji, bez razloga zaustavljala i kontrolirala veliki broj vozila na Romaniji. Uglavnom radilo se o Bošnjacima koji su ovodom Ramazanskog bajrama posjećivali istočnu Bosnu, a prolazili su teritorijom bh. entiteta RS.